Смяна на директора и курса в "Близу"

Harald-Roesch-e1389784181392-300x206Собствениците на кабелния оператор се отказаха от продажба и целят растеж в България

"Близу" (Blizoo) започва 2014 г. с нов изпълнителен директор и нова насока на дейността си. От 14 януари топ мениджър на кабелния оператор е германецът Харалд Рош, съобщиха от дружеството. "Г-н Рош ще работи за увеличаване на приходите", добавиха оттам. Досегашният изпълнителен директор Бернт Андерсон, който беше на тази позиция около две години, ще остане част от мениджмънта.

Кой е Харалд Рош?

Харалд Рош е член на борда на директорите на "Близу" от май 2012 г. Преди това е бил изпълнителен директор на германския кабелен оператор Kabel BW. Работил е в HanseNet и интернет звеното на Telecom Italia. Има магистърска степен по бизнес администрация от INSEAD.

Новината идва няколко месеца след като собствениците на "Близу" - шведският фонд EQT, опитаха да излязат от инвестицията си в България. Процедурата завърши без сделка, тъй като очакванията на продавачите за цена не се срещнаха с офертите на кандидат-купувачите (основно БТК). Сегашната кадрова смяна според източници на "Капитал" означава, че поне на този етап EQT няма да търсят нов инвеститор за кабелния оператор тук, а по-скоро ще целят увеличаване на приходите и пазарното му присъствие.

Blizoo е вторият по големина доставчик на тв услуги в България и най-голям такъв по кабелна технология. (Лидерството в сектора се държи от сателитния оператор "Булсатком".)
Компанията има покритие в повече от 40 града в страната, предлагайки тройни услуги от телевизия, интернет и фиксирана телефония. По неофициални данни клиентите й са около 400 хил., а фокусът - предимно върху по-големите населени места.

Предизвикателствата в сектора

Задачата на новия изпълнителен директор на "Близу" да засили присъствието на оператора в България не е лесна. Водещите компании в бранша отчитат спад на приходите от тази дейност. Официално "Близу" и "Булсатком" не обявяват финансовите си резултати, но данните, с които разполага "Капитал", потвърждават тенденцията.

За "Близу" един от проблемите на сектора е силната миграция през последните години от кабелна към сателитна телевизия. Това превърна "Булсатком" в лидер на целия пазар с 866 хил. абонати, или дял от 35%, докато на второ място е "Близу" с близо 450 хил. абонати, или 18.5% дял, показват данни от независимо проучване за 2011 г. Според годишния доклад на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) през 2012 г. в страната има общо 309 предприятия, предлагащи кабелна телевизия, които се борят за около 826 хил. абонати, а за сателитна те са 713 хил., като само две фирми предлагат такава услуга - "Булсатком" и БТК.

Точният брой абонати на телевизионните оператори е една от най-добре пазените тайни в сектора и затова няма прецизна класация. Удар нанесоха и големите телевизионни канали, които поискаха през изминалата година значително по-големи суми при подновяването на договорите, за да могат операторите да излъчват програмите им. Първо през коледните празници на 2012 г. bTV и "Булсатком" водеха спор, а след това той се пренесе между "Близу" и TV7. В крайна сметка бяха постигнати споразумения, като операторите сега плащат по-високи цени за излъчване. Това допълнително ще окаже негативно влияние на финансовия им резултат през 2013 г.

Източник: http://www.capital.bg

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара