Защо спряха zonasport.bg и menbox.bg? Интервю с Павел Станчев

В интервю за колегите от "Капитал" главният изпълнителен директор на bTV Павел Станчев говори за спрените сайтове на медията.
След като не се обновяваха повече от месец сайтовете zonasport.bg и menbox.bg изчезнаха напълно от мрежата. Всички новини от Zona sport, които бяха публикувани до 16 април са прехвърлени на сайта btvnews.bg в секция Спорт. Menbox.bg пък препраща към секцията За мъже в основния сайт на групата btv.bg.

На въпроса защо бяха спрени тези сайтове Станчев отговори така:

Направихме задълбочен анализ и видяхме, че трябва да се задържим там, където имаме шанс да бъдем в челната тройка. Оказа се, че колкото и да е малък българският пазар, вече има стотици хиляди сайтове. Ние ги разделихме на сегменти и си казахме в кой от сегментите вече сме и можем да бъдем в челната тройка. Видяхме, че по различни причини, някои от които обективни, като например в спорта, това е пиратството. Много е трудно да налагаш един спортен сайт, който спазва всичките правила на авторското право, когато има сайтове, които по пиратски начин излъчват мачове и спортни събития. В същото време спирайки zona sport, ние ще засилим спортната секция на btvnews.bg. Там, където сме в лидерска позиция, например като при сайта dalivali.bg  и ladyzone.bg, оставаме и продължаваме. В следващите шест месеца най-вероятно ще стартираме нови сайтове, в нови сегменти, за да засилим пазарния си дял в тази област. Това обаче ще става по един органичен и естествен начин. Вярвам в startup (стартиращите компании - бел. ред.) и предпочитам да създадем свои нови платформи. Това не изключва ние да сътрудничим с вече изградени онлайн медии. Нашите сайтове могат да сътрудничат с други такива в областта на кроспромоцията или съвместно продаване на рекламно пространство. Засега не сме заинтересовани да извършваме покупки или да правим сливания на сайтове.   
bTV възнамеряват да засилват развитието и на  т.нар. subscription video on demand платформа Voyo.bg.

Voyo също е услуга, в която ще вложим допълнително усилия и инвестиции. Това е единствената по рода си в България subscription video on demand платформа - (платена платформа за видео при поискване с абонамент - бел. ред.), която има еквивалент в световен мащаб в лицето на Netflix например (американска онлайн платформа за видеосъдържание. Компанията предлага услугите си и в част от Европа (Дания, Финландия, Ирландия, Холандия, Норвегия, Швеция, Обединеното кралство и др. - бел. ред). Това, че голяма компания като Netflix все още не е влязла на нашите пазари е шанс за нас да разработим по активно тази ниша, докато не са дошли гигантите. Първата ни стъпка ще бъде да подобрим съдържанието на voyo. Втората ни стъпка ще е да развием модела на разпространение, защото досега bTV сама извършва и разпространението на услугата, което не е работело добре. Започваме да работим по-активно с кабелните и сателитните оператори като партньори в дистрибуцията на voyo. В това отношение аз имам много опит от годините, в които работих за HBO, и ще го използвам за налагането на voyo.
Освен за интернет проектите на bTV Media Group Станчев говори и за другите сегменти на медийната група. bTV ще продължи да развива нишовите си канали, а ние вече чакаме bTV Arena или нещо подобно. Канала Novella май няма да види бял свят или поне няма да е скоро след промените в ръководството изглежда bTV се отказаха от такъв канал. Това може и да е за добре, като се има предвид последния им нов канал bTV Lady, чието качество е отвратително. Главната фигура в bTV отрече да е имало политически натиск върху медията поне от както той я е поел. Също така внесе яснота около дела на Красимир Гергов, който остава 6%.

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара