Стартира кампанията на Cartoon Network срещу кибер тормоза „Имаш силата – бъди приятел“

Днес Cartoon Network стартира популярната кампания срещу тормоза между децата „Имаш силата – бъди приятел“. Фокусът на това издание пада върху онлайн тормоза. В рамките на инициативата ще протече и творческо състезание за класове, в което те ще трябва да се сплотят и заедно да изобразят какво за тях е приятелството. Децата ще могат да научат повече по темата от един от своите идоли – влогърът Стан (@inStanT).
На сайта на кампанията budipriatel.cartoonnetwork.bg децата могат да гледат специално направени клипове, които да им помогнат да разберат по-добре отношенията помежду си – да изграждат приятелства, а не да бъдат насилници.
За родителите пък е разработена секция от партньорите от Националния център за безопасен интернет. В нея те могат да прочетат за първите признаци на тормоз към детето си, а също така и как да реагират. Сред всички рискове, които крие интернет, неприятното преживяване, с което най-голям брой деца се сблъскват лично или са ставали свидетели, е онлайн тормозът между връстници. За него може да има различни мотиви – желание за обида, отмъщение или просто шега. Данните от национално представителното изследване на Националния център за безопасен интернет показват, че 40% от тормоза между връстници вече се осъществява онлайн. Статистиката на Консултативната линия на Центъра пък показва, че около 60% от сигналите се отнасят за онлайн тормоз, извършен не от възрастни, а от самите деца и младежи.
Именно затова в кампанията се включва и известният български влогър Стан – Станислав Койчев (inStanT). Той е идол за голяма част от българските деца, но самият той е бил обект на тормоз в тийнейджърските  си години. За проблема и как се е справил с него той споделя в специален влог, посветен на приятелството.
Една от главните цели на тазгодишната кампания е да даде нужната информация на децата да се предпазят сами в онлайн пространството. Но също и да ги научи, че да си приятел е много по-ценно от това да си насилник. И дори, че поведението на насилниците често е от травма в миналото им. Затова проблемът трябва да се разглежда на по-дълбоко ниво.


Поради тези причини кампанията е съпроводена от състезание, целящо да вдъхнови и сплоти децата. За един месец всички училища и детски градини  в страната ще имат възможността да се превърнат в творчески работилници, в които цели класове се обединяват и заедно създават общ дизайн за тениска. Тяхната задача е да изобразят какво за тях представлява приятелството.
В състезанието, позиционирано при партньорите от Първите седем, могат да участват класове с деца от 5 до 15-годишна възраст. Техните учители трябва да изпратят готовите дизайни на имейл: buddy.network@purvite7.bg  Конкурсът започва на 20 септември, а проектите могат да бъдат изпращани до 19 октомври. Ще бъдат отличени три класа – един победител, един на второ място и един на трето.
Победителите ще бъдат селектирани на 23 октомври от специално жури, в което участват партньори и екип от CN. Класът, който бъде отличен на първо място в състезанието, ще получи видео проектор за своята класна стая и среща с обичаните влогъри Стан и Стефи. А всяко едно дете от трите класа – победители ще получи и подаръци с любимите си анимационни герои.
Инициативата на Cartoon Network „Имаш силата – бъди приятел“ разпознава съвременните проблеми, свързани с кибер тормоза. Поради тази причина има за цел да даде на децата и родителите необходимите инструменти за справянето с тях. Тези теми ще бъдат дискутирани с експерти при партньорите от Българското национално радио.
Кампанията се провежда за четвърта поредна година в България. Партньори на инициативата са Център за безопасен интернетПървите седемБългарско национално радио,   Асоциация „Родители“VIVACOM  и влогърът  inStanT.


За Cartoon Network

Cartoon Network е обичан от всички канал, фокусиран основно върху момчешката, но харесван и от момичешката аудитория заради своите комедийни и приключенски предавания. Програмата и съдържанието третират теми, които са близки до децата – хумор, приятелство, въображение, екшън и приключения. Cartoon Network е насочен към момчета и момичета на възраст 6–-12 г. и чрез разнообразното си и световно успешно съдържание цели да ги предизвиква да бъдат самите себе си. В програмата на канала се открояват анимационни комедии като „Невероятният свят на Гъмбол“, „Време за приключения“, „Парк шоу“, „Кларънс“, „Стивън Вселенски“, „Чичо дядко“, както и превърналите се в класика екшън поредици „Бен 10: Омнивърс“ и „Малки титани: В готовност!“
От старта си като паневропейски канал през 1993 г. до момента Cartoon Network е локализирал услугите си в Европа, Средния Изток и Африка, където „говори“ 19 езика и „влиза“ в повече от 142 милиона домове в над 70 държави. Cartoon Network предлага забавление и чрез своя отличаван с награди уебсайт, както и чрез игри, видео при поискване, мобилни приложения и огромно разнообразие от лицензи и рекламни артикули. Cartoon Network е марка, собственост на Turner – една компания на Warner Media.

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара