Дойде му краят! Mercedes се отказва от Smart

Светът вероятно ще се лиши от симпатичния, според някои, Smart, съобщава Automobile Magazine. Изданието посочва, че германският производител Mercedes напълно ще се откаже от бранда. Заедно с това и Renault ще се оттегли от партньорството си с Daimler, след като Smart ForFour и френското Twingo достигнат края на жизнения си цикъл.
Още през 2010 г. Renault и Daimler започнаха съвместно да създават единна платформа за малки градски автомобири. След това, второто поколение на Smart ForFour и третата генерация на Twingo започнаха да се произвеждат в един и същ завод – в Ново Место, Словения.
Mercedes се очаква да закрие бранда Smart до 2026 г., но, както се посочва в статията, компанията има бъдеще в този сегмент. Работата е това, че под ръководството на новия изпълнителен директор Ола Калениус Daimler вероятно ще реши да пусне супермини в състава на Mercedes-Benz, за да се конкурира с Audi A1 и Mini. Такава кола не би използвала шасито на напълно нов A-Class, защото преобразуването на платформата и нейното умаляване би излезло прекалено скъпо.
Най-вероятният сценарий е, че следващото поколение наA-Class, което трябва да се появи през 2025 г., ще се откаже от настоящата си архитектура MFA2 в полза на напълно мащабируем нов формат на конвергенция с кодово име MX1. Тази платформа ще послужи като основа за бъдещите малки модели на Mercedes-Benz модели и ще поддържа силовите агрегати BEV, PHEV и ICE.
Миналата година Mercedes-Benz предложи на BMW съвместно сътрудничество за разработване на платформата MX1 и по-голямата MX2 архитектура, но баварците отказаха предложението. Въпреки това обаче суперминито на Mercedes бе предмет на различни проучвания за приложимост и понастоящем е известен като U-Class. Ако този модел види бял свят, може да се очаква в различни форми, включително като хечбек с три и пет врати.
Източник: avtomoto.bg

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара