Филмът на Гена Трайкова „Песента на Валя” тази неделя, 09 март, в bTVДокументите от 22:00 часа

Снимка: bTV
Снимка: bTV
 На 09 март, неделя, зрителите на bTV ще имат възможността да се докоснат до филма на Гена Трайкова – „Песента на Валя”, който ще разкаже историята на никому неизвестната Фейме Касабова, на световно признатата Валя Балканска и пътя на българската песен „Излел е Делю Хайдутин” до диска с послания от Земята, който полита към Космоса.
Всичко това, съчетано с уникални кадри от НАСА и интересни срещи с хората, които са дали своя принос за развоя на събитията в тази невероятна история.
Фейме е скромно и бедно момиче, българка мохамеданка от село Арда, което се превръща в световноизвестна певица. Филмът ще проследи пътя на Фейме от затънтената махала в едно село на самата граница с Гърция до световните сцени и превръщането й във Валя Балканска, певицата, чийто глас полита в Космоса.
Докато работи върху съдържанието на диска с послания от Земята, американският професор по астробиология Карл Сейгън подарява песента “Излел е Делю хайдутин” на съпругата си Ан Друян за рождения й ден. Когато зазвучала Арията на българската овчарка, Ан Друян заплакала. Така, малко случайно, през 1977 г. българската песен в изпълнение на народната певица Валя Балканска попада сред културното и историческото наследство на планетата, което полита на борда на сондата „Вояджър” в открития Космос.
По време на филма „Космос” на Карл Сейгън, научно-популярен филм, излъчен през 1984 година за българските зрители, прозвучава и българската народна песен „Излел е Делю Хайдутин”. Валя Балканска е у дома пред телевизора. Чува собствения си глас и остава шокирана, но вместо заслужено признание, я чака скандал. Пораждат се спорове за това как песента е напуснала пределите на България, а в последствие и кой е нейният автор.
Филмът ще проследи личния и професионален път на Валя Балканска и ще покаже колко близка е връзката на Валя с историята на Родопа планина и с легендата за Делю Хайдутин. Това и още неизвестни факти и уникални кадри от НАСА зрителите на bTV ще видят във филма на Гена Трайкова – „Песента на Валя”, 09 март, в bTV Документите, от 22:00 часа.

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара