Канна Рачева за „Следите на парите” – тази неделя, в bTV Документите

Снимки: bTV
На 6 април, неделя, зрителите на bTV ще имат възможността да се докоснат до първата част от филма на Канна Рачева – „Следите на парите”, който ще разкаже за най-значимите банкови обири в историята на България от началото на 20-и век до началото на Прехода.

Филмът проследява нападението срещу  клона на „Отоман банк” в Солун през 1903 г., част от т.нар. „солунски атентати” -  нападения, организирани от група български ученици от Солунската българска мъжка гимназия, анархо-терористи, известни в историята като „гемиджиите”. Атентаторите целят да засегнат икономическите интереси на западните държави в Османската империя и да ги принудят да действат в защита на българското население в Македония.   Прави се аналог с обири, извършени от международни революционни организации като т.нар. „тифлиски" обир от 1907 г., поръчан и организиран лично от Ленин. Обръща се внимание на факта, как хората, които са ограбвали финансовите институции в средата на 20-и век, след това се превръщат в създатели на закони.
В годините на комунистическата утопия, когато се предполага, че престъпността е нищожна,  за престъпление, като това от 1984 в Хасково, са издадени смъртни присъди.  За изясняване на въпроса каква е ролята на държавата-майка или мащеха  през различните исторически периоди, ще се отдели голямо внимание на случая от 1984-та година.
Обирите на банки остават винаги форма на протест срещу политическата система, независимо от лицето на властта. Използвани са архивни кадри, снимков материал, както и интервюта със специалисти, сред които е и единственият българин, написал книга за банковите обири както у нас, така и зад граница.
 „Следите на парите” обръща внимание, както на годините от началото на 20-и век до началото на Прехода, така и на „тъмните” години след неговото начало. Банковите обири могат да доведат както до разрухата и загубата на един човешки живот, така и до фалита на една цяла държава – гледайте всичко това във документалната поредица на Канна Рачева – „Следите на парите”, 6 април, в bTV Документите, от 22:00 часа.

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара