Da Vinci Learning - Акценти юни 2014

Снимка: DVL
Вижте най-интересното от програмата на DVL за месец юни 2014 г.


Световен ден на околната среда (5 юни 2014)

Супер наука - Хранителни ферми: САЩ

05 юни 2014 в 22:30

В последните години цените на храните рязко се увеличиха. През последната половина на 2010 година световните цени на пшеницата скочиха повече от два пъти. Цените на царевицата, захарта и олиото също хвръкнаха нагоре. Резкият пик в цените на храните предизвика глад, бедност и дори бунтове. Дори хората в развитите страни изпитват ограничения. Тези ужасни времена изискват втора зелена революция. Но, колко далеко ще отидем в стремежа си да се нахраним? Дали вече сме огладнели достатъчно, за да се примирим със синтетичните бургери?

С нарастването на благоденствието на човечеството нараства и консумацията на месо. Но, отглеждането на животните, които се намират по-високо в хранителната верига от растенията, изисква много повече площ и енергия. От един акър земя може да се добият 20,000 паунда картофи, но само 165 паунда говеждо месо. Нашето решение на този проблем не е етично. Една от многото му негативни последици е, че несвободно отглежданите животни проявяват агресия едно към друго, което налага да се отстранят човките, зъбите и опашките имчесто пъти без упойка. Групите за защита на правата на животните квалифицират това като малтретиране.

Но, не само животните страдат. През 90-те години на миналия век Англия беше поразена от болестта „луда крава“, която е свързана със съвременните практики на отглеждане на добитъка. Болестта се разпространи върху хората; досега от нея са умрели стотици. Днес съвременната наука предлага алтернатива. Учените работят върху производството на месо по изкуствен начинт.нар. месо „ин витро“. Организацията за защита на животните ПЕТА предлага солидна награда на всеки учен, който успее да създаде месо „ин витро“, което да не се различава от пилешкото. След близо десетгодишни изследвания един учен смята, че е на път да спечели тази награда.


Рожденият ден на Джордж Стивънсън (9 юни 1781)

КАКВО, КАК, КЪДЕ - Железница

09 юни 2014 в 17:30

Без релси не би имало влакове. Още преди 2 000 години в Древен Рим е съществувало подобие на релси. Майсторите са издълбавали улеи в каменните пътища, така че каруците да не излизат от трасето и да могат да се бутат по-лесно. Преди около 300 години в хората се поражда идеята да направят релси от желязо. Прокаран е пътят за изобретяване на железницата. Железните колела вървят толкова леко върху железните релси, че локомотивите могат да теглят голям брой тежки вагони. Значението на това изобретение като транспортно средство е отразено в различни езици. След изобретяването на релсите единственото липсващо нещо са били влаковете.

Пробивът в това отношение е подпомогнат от усилията на трима души. Първият е Никола-Жозеф Куно. През 1769 година той успява да построи първото превозно средство с парен двигател. Изпускащото пара чудовище е първото, придвижило се на собствен ход по павиран път. То има три колела, тромаво е и наподобява съвсем слабо влак. Едва няколко десетилетия по-късно на инженер Ричард Тревичик му хрумва идеята да постави парната машина върху колела, но тя се използва само за развлекателни цели. Джордж Стивънсън построява парен двигател, наречен от неголокомоушън”, откъдето идва наименованието на локомотивите. Заедно със сина си той конструираРакетата”, която се движи между Ливърпул и Манчестър. Това е първата железница, която извършва редовен превоз на пътници.

В продължение на хиляди години човекът е пътувал пеш или на кон с файтон. Освен търговците, малко хора са пътували по суша. Всичко това се променя с изобретяването на влака. Изведнъж се появява възможност за бързо придвижване до места, които някога са били недостъпни. По протежение на железопътните линии израстват нови градове, което променя облика на цели държави.


Начало на Световното първенство на ФИФА (12 юни 2014)

в 18:00 и по-късно

Сръчни пръсти - Футболен часовник

12 юни 2014 в 19:00

Изпълнен с цветове, енергия и вдъхновение, отличеният с награди детски филм за творчеството „Сръчни пръсти“ предлага свеж и иновативен подход към изкуството. Сериалът стимулира децата да използват въображението си и да изразят себе си по творчески начин в широк диапазон от дейности. Всеки филм включва Food Finger Tips, Fun Finger Tips, Top Makes и One Minute Make, предлагащи разнообразни дейности, които карат децата да мислята след като са видели филма, те могат да влязат в изключително популярната интернет страница, където ще намерят допълнителна помощ, идеи и дейности. Със „Сръчни пръсти“ всичко е възможно единствената граница е Вашето въображение.

В този филм ще видите как можете да направите оригинален часовник от стара футболна топка, как с помощта на стара опаковка от паста и малко печено на фурна лепило можете да си направите удобен органайзер за бюро, какво могат да направят домакините за по-малко от 60 секунди, и да проверите уменията им за хвърляне в забавна игра.


Сръчни пръсти - Футболно вълнение

12 юни 2014 в 19:45

Изпълнен с цветове, енергия и вдъхновение, отличеният с награди детски филм за творчеството „Сръчни пръсти“ предлага свеж и иновативен подход към изкуството. Сериалът стимулира децата да използват въображението си и да изразят себе си по творчески начин в широк диапазон от дейности. Всеки филм включва Food Finger Tips, Fun Finger Tips, Top Makes и One Minute Make, предлагащи разнообразни дейности, които карат децата да мислята след като са видели филма, те могат да влязат в изключително популярната интернет страница, където ще намерят допълнителна помощ, идеи и дейности. Със „Сръчни пръсти“ всичко е възможно единствената граница е Вашето въображение.

В този филм водещите полудяват по футбола на най-големия футболен стадион, показват как да си направим шапка, която се яде, и правят тениски по мръсния начин.


Световен ден за борба с опустиняването (17 юни 2014)

КАКВО, КАК, КЪДЕ - Пустините

17 юни 2014 в 17:30

Навсякъде по света има пустини с различна форма и големина. Тези сурови негостоприемни райони изглеждат неподходящи за живот. И въпреки това, там живеят хора. Номадите изминават със своите камили безкрайни разстояния на път към следващия водоизточник, често пъти отдалечен на няколко хиляди километра. В пустинята се срещат и много животни, като бръмбара-скарабей и скорпиона. През нощта, когато е по-хладно, те ловят плячката си с големите си щипци. В особено сухите райони растенията съхраняват водата в своите стъбла и листа или достигат до нея благодарение на дългите си корени, проникващи дълбоко под повърхността на земята.

Не всички пустини са горещи и сухи. Полярните райони се наричат студени пустини. Бедните на храна области в открито море се наричат водни пустини. А районите, покрити с лава, където няма почти никаква растителност, се наричат вулканични пустини. Сахара е най-голямата и най-горещата пустиня на Земята. Там в небето няма дори едно облаче и нито една жива душа на стотици мили разстояние. В някои пустини има реки, като река Колорадо в югозападната част на САЩ. Реката извира от дъждовните Скалисти планини. В продължение на милиони години тя е проправяла 1,800-метровото си трасе през огромно скалисто плато, създавайки Големия каньон – едно от най-големите природни чудеса на света.

Думата „пустиня“ извиква у повечето хора представата за палещи слънчеви лъчи, безкрайни пясъчни дюни или огромни пространства от ронещи се скали. Това са безплодните пустини, в който на практика не може да вирее нищо, тъй като валежите са голяма рядкост. Например, в Сахара валежите са само няколко милиметра годишно, а в някои години – и нулеви. Безплодните пустини заемат огромни площи на всички континенти. В тях няма и стръкче трева; само прах, скали и пясък, докъдето поглед стига. В далечината се наблюдават миражи. Миражите се образуват, когато въздухът над земята стане прекалено горещ. Ако над него има малко по-хладен слой въздух, светлинните лъчи между двата слоя се отклоняват и достигат до очите ни по крива линия. За да се ориентира откъде идват лъчите, нашият мозък ги изправя. В резултат от това ние виждаме неща на места, където няма нищо, а понякога и обърнати образи.

Защо през нощта температурата в пустинята пада под нулата? Как са се образували оазисите? Защо в пустинята често се срещат фурми? Защо солените пустини са най-неблагоприятната среда?


Папското порицание за Галилей (22 юни 1633)

Когато Слънцето спре - Кеплер, Галилео и небесата

22 юни 2014 в 21:00

Преди 400 години Галилей отваря прозорец към небето с помощта на телескопа. През 1609 година Йохан Кеплер публикува своятаАстрономия нова, която дава нова представа за нашата слънчева система. В чест на тези две епохални научни събития ООН обяви 2009 година заМеждународна година на астрономията”.
Отбелязвайки това събитие, документалният филмWhen the Sun Stands Stillще ни разкаже малко познатата история за любопитната връзка на двамата световноизвестни учени: една история на възхищение, примесено от време на време със съперничество във време, когато религията, изкуството и науката все още са тясно свързани.

И двамата учени са в разцвета на творческата си кариера си по времето, когато на Земята все още бушува Тридесетгодишната война. Кореспонденцията между протестанта Кеплер и католика Галилей започва през 90-те години на 16-ти век и завършва през 1610 година. Филмът, изграден на базата на мислите и чувствата, разменени между двамата, разкрива в цялата му пълнота човешкия образ на тези изтъкнати учени.

Дали действията им са се ръководели изцяло от здравия разум или упорството, суетата, страхът, нерешителността и жаждата за слава и престиж също са играли роля? А може би е имало и завист към успехите на другия?


Патентоването на първата четка за зъби, направена отчетина’ (26 юни 1498)

Фактология - Зъби

26 юни 2014 в 18:30

Светът около нас е пълен със загадки, но само Харисън Худи притежава енергията и интелекта да достигне до същността на нещата. Малко нещо детектив, малко нещо смахнат учен, Харисън набира деца от Канада, които да му помагат в разследванията като асистенти в студиото и репортери на терена. Никой въпрос не е прекалено труден или прекалено смахнат за Харисън и неговите другари. „Фактология“ представлява съчетание на хумор, наука и интелект, необходими за да се види дали истината не се крие някъде наблизо, а процесът на откривателството винаги е придружен от забавления.

В този епизодхората и животните притежават пълното разнообразие от зъби поради това, че ядат разнообразни неща. Харисън научава маса нови неща за зъбите, включително защо някои са остри, а други - плоски, защо птиците имат човки вместо зъби и колко много работа има бедната Фея на зъбите!

Дали са тревопасни, месоядни или всеядни? В голямото предизвикателство на Харисън участниците отгатват по зъбите на животните дали те са месоядни, тревопасни или всеядни.  

На терена Харисън посещава своя зъболекар, за да разбере защо е толкова важно да се грижи за зъбите си.


НА ФОКУС: ЗЕЛЕНОТО

07 и 08 юни 2014 в 13:30 и по-късно

ЕНЕРГИЯТА

Имало едно време планета Земя - Изчерпване на енергията

07 юни 2014 в 15:30

Нашите млади приятели-еколози са заети в нюзрума. Когато Маестро им прави проверка, те го молят да им обясни проблема с изчерпването на енергията от изкопаеми горива, за който са чували толкова много. Той започва с разказ за Слънцето – нашият основен енергиен източник. Още в древността Архимед е използвал слънчевата енергия по уникален начин, за да отблъсне римските нападатели при обсадата на Сиракуза. След това Маестро описва как се е образувала нашата планета, създавайки вещества, които впоследствие се превръщат във въглища, газ и нефт, и първоначалната им употреба за отопление и транспорт, която улеснява значително човешкото производство.

През 1859 година с откриването на нефта в САЩ настъпва нова революция. Скоро след това е изобретен газовият автомобил. През 20-ти век Пиер и Мария Кюри откриват радия, както и факта, че един грам уран може да произведе енергия, колкото три тона въглища. Науката открива делението на атома, което продължава да бъде гореща тема до днес. Само за един век количеството на енергията, използвана от хората, се увеличава сто пъти.

Нашите млади приятели-еколози обсъждат проблема със забраната на ядрената енергия, но са принудени да признаят, че това далеч не е лесно. За да се набави енергията, произведена от три ядрени реактора, е необходимо да се инсталират ветрогенератори на всеки сто метра по протежение на 3 200-километровия френски бряг. Макар че новото поколение атомни реактори, произвеждащи повече радиоактивен материал, отколкото е заложен в тях, изглежда по-надеждно и ефикасно, безопасността е от първостепенно значение. Но, създаването на толкова мощна, чиста и безопасна електроцентрала, произвеждаща неограничено количество енергия, е задача, която изисква международни усилияи подкрепа от бъдещите поколения.

Маестро предпочита идеята за слънчев енергиен пояс, разположен на геостационарна орбита на 36 000 километра от Земята, който е и по-евтин. Освен това, да не забравяме и другия възобновяем енергиен източник - водорода.

e² Енергия - Енергия за един развиващ се свят

07 юни 2014 в 16:30

Епизодите на e² енергияописват новаторските енергийни политики в Калифорния; Бразилия и нейната процъфтяваща индустрия на етанолово гориво; енергоспестяващите технологии,които променят облика на транспортната индустрия; слънчевата енергия и биогаза за земеделските общности в Бангладеш; ветрената енергия и съдействието на общността в Минесота; и две противоречиви, но обещаващи енергийни алтернативиядрената енергия и въглеродната секвестрация. Хората, местата и иновациите, показани вe² енергияни убеждават във възможността и достъпността на едно бъдеще, което е по-благоприятно за околната среда.

По-чистото енергийно бъдеще зависи до голяма степен от отговорното потребление на енергията в развиващите се страни. Компанията Grameen Shakti / „Грамеен Шакти“ от Бангладеш, основана от носителя на Нобеловата награда за мир Мохаммед Юнус, предлага на селското население малки системи на слънчева енергия и преносими системи на биогаз, като по този начин подпомага жените и бедните в страната.

Фактология - Слънце

07 юни 2014 в 20:00

Светът около нас е пълен със загадки, но само Харисън Худи притежава енергията и интелекта да достигне до същността на нещата. Малко нещо детектив, малко нещо смахнат учен, Харисън набира деца от Канада, които да му помагат в разследванията като асистенти в студиото и репортери на терена. Никой въпрос не е прекалено труден или прекалено смахнат за Харисън и неговите другари. „Фактология“ представлява съчетание на хумор, наука и интелект, необходими за да се види дали истината не се крие някъде наблизо, а процесът на откривателството винаги е придружен от забавления.

В този епизод Харисън разглежда най-голямата звезда в нашата Слънчева системаСлънцето, и научава, че всичко се захранва (най-малкото - непряко) от слънчевата енергия. Без Слънцето, ние не бихмедори не бихме могли да бъдем тук!

Преди да бъдат изобретени часовниците, хората са използвали за часовник Слънцето. Харисън подлага двама от участниците на проверка, за да види дали могат да определят времето по древния начин.

На терена Харисън тръгва на пътешествие със задвижвана от слънчевата енергия лодка заедно с нейния изобретател.


Супер наука - Слънчевата долина: Китай

07 юни 2014 в 20:30
Надминавайки повечето прогнози, днес Китай е най-големият източник на парникови газове. От 20-те града в света с най-лошо качество на въздуха 16 се намират в Китай. Консумацията на енергия от изкопаеми горива в Китай възлиза на близо 90 процента. Тъй като запасите се изчерпват бързо и тревогата за околната среда нараства, се появява един прозорлив човек, който си поставя за цел да промени това положение. Хуанг Минг или Слънчевия цар на Китай, слага началото на световна зелена революция. Неговото чудоКитайската Слънчева долина, разположена в северозападната част на Китай, скоро може да се превърне в най-голямата база за производство на енергия от слънцето в света.

На пръв поглед Китайската Слънчева долина на Хуанг изглежда само като експеримент в областта на слънчевите технологии. Но в реалния живот тя предлага възможност да надникнем в един алтернативен начин на живот, който би могъл да бъде нашето бъдеще. Работа, хранене, сън, игра - Китайската Слънчева долина на Хуанг дава отговор на това как можем да правим всичко това, без да изчерпим природните си ресурси, като въглища, нефт и газ, и без да замърсяваме околната среда.
Моделът на Хуанг Минг, който светът може да възпроизведе, е ефектната конструкция, нареченаСлънчево-лунната къща”. Това е най-голямата административна сграда в света, захранвана със слънчева енергия. Освен седалището на компанията, в тази мега конструкция се помещават 5-звезден хотел, 26 конферентни зали, 3 ресторанта, научно-изследователски бази и възстановителен комплекс. Може да не е за вярване, но Хуанг получава топла вода само от слънчевата енергия и я използва за посрещане на всички нужди, свързани с охлаждането, отоплението и част от климатизацията. Слънчево-лунната къща спестява до 80 процента от енергията, консумирана от обикновена сграда от същия калибър.


Енергия 2050 - живот без петрол

07 юни 2014 в 22:00

Нашата енергийна система се намира на прага на кардинална промяна. Преди 50 години бяха положени основите на съвременното ни енергоснабдяване, а сега е дошло времето да се начертае пътя за следващите 50 години. До 2050 година годишната ни потребност от енергия ще се е увеличила повече от два пъти, поради това че все по-голям брой хора използват все по-голямо количество гориво.

До края на 19-ти век нашите енергийни потребности бяха задоволявани до голяма степен от слънцето, водата и биомасата. Те са и перспективата за бъдещето. Огромната нужда от електрическа енергия изисква изключително ефикасни методи за нейното производство. Учените работят постоянно за създаването на устойчиви технологии, чиято потребност от електроенергия е десет пъти по-малка от настоящата и които, според техните очаквания, скоро ще заместят изкопаемите горива.

Документалният филм описва много от тези вълнуващи проекти и изследва въпроси като разрастването на Китай, зачестяващите прекъсвания на тока и интелигентните електрозахранващи мрежи на бъдещето, като в същото време предлага информативни и интересни прегледи на най-новите научни открития и иновации. Като цяло това е едно увлекателно проучване на един от най-важните проблеми на нашето съвремие.


КЛИМАТЪТ

Имало едно време планета Земя - Климат 1: Далеч на север

08 юни 2014 в 14:30

В своята дневна Маестро обяснява на нашите млади приятели-еколози как климатът на Земята се е променял непрекъснато от самото създаване на атмосферата. Контрастните промени в климата са варирали от горещ към ледников и обратно. Ледът на полюсите се е образувал само преди 2.5 милиона години в Арктика, след което през последните 10 000 години е настъпил умерен устойчив климат, който е послужил за начало на цивилизацията по долините на реките Ефрат и Тигър. Но, в последно време нещата получиха нежелан обрат

Маестро е прекъснат от един от младите приятели-еколози, който се втурва в стаята от съседния нюзрум. Току-що са получили тревожно обаждане от кореспондент от Далечния Север на Канада. Глобалното затопляне води до напукване на леда и почвата и намиращото се там ескимоско селище вероятно ще трябва да бъде евакуирано. Техният начин на живот, ловът и риболовът в частност, вече са затруднени. А тенденцията не дава надежда за подобрение. Прекомерното замърсяване и използването на изкопаеми горива допринася за парниковия ефект, който не позволява на инфрачервеното излъчване – източника на топлина, да се разпространява в космическото пространство.

Много доброволци са готови да се отправят към леденото пространство, за да се намесят, но там ги чакат различни изненади. Гладните полярни мечки не са никак безопасни, моржовете не обичат да бъдат приближавани от хората, а навлизането в леденото пространство може да бъде рисковано. Освен това, гледката е твърде потискаща. Хилядолетни ледници се разпадат, нивото на водата се покачва и ерозира бреговата ивица. Вечно замръзналите маси се превръщат в кал и местните жители са в опасност. Местата за хранене, зимен сън и размножаване на много видове са деградирали.


e²: Транспорт - Лондон: Цената на трафика

08 юни 2014 в 17:00

Основаваща се на икономическия принцип за управление на търсенето, такса „задръстване“ в Лондон е в разрез с идеята на 20-ти век, че градовете трябва да се проектират около колите, налагайки на шофьорите да заплащат за ползването на обществените пътища и паркинги. Благодарение на далновидните общински ръководители, като бившият заместник-кмет  Ники Геврън, този план става основата на масов натиск за превръщане на Лондон в лесен за пътуване с кола и удобен за пешеходците мегаполис точно навреме за Олимпийските игри през 2012 година.
Това е една обезкуражаваща задача. През 2025 година в Лондон се очаква да живеят 8 милиона души. Ако повечето от тях не слязат от колите си и не прибягнат до обществения транспорт, задръстванията ще се увеличават, застрашавайки жизнеспособността на града. През 2000 година Кен Ливингстън става първият пряко избран кмет на Лондон. Противоречива личност, той не губи време да разработва подробен график на движение, налагайки през 2003 година такса „задръстване“.
Първоначалната зона на задръстване обхваща около 26 квадратни километра в центъра на Лондон. След това тя бива разширена, така че да обхване и богатата, не толкова задръстена западна част на града. Такса „задръстване“ носи 123 милиона лири годишно. По закон тези пари трябва да се инвестират в инфраструктурата на градския обществен транспорт. Около 80 процента от тази сума се изразходват за осъвременяване и разширяване на автобусните услуги в Лондон.

Градът е създал „Транспорт за Лондон“, за да обедини всички видове превозпеш, с велосипед или по рекатав един централен орган с обща визия за транспорта. Ефикасният превоз насърчава хората да посещават града. Освен това, достъпът до парковете и обществените пощади ги кара да искат да живеят там. Свалянето на металните прегради по натоварената „Кенсингтън хай стрийт“, отделящи пешеходците от уличното движения на практика води до намаляване на задръстванията и катастрофите.

Фактология - Океаните

08 юни 2014 в 20:00

Светът около нас е пълен със загадки, но само Харисън Худи притежава енергията и интелекта да достигне до същността на нещата. Малко нещо детектив, малко нещо смахнат учен, Харисън набира деца от Канада, които да му помагат в разследванията като асистенти в студиото и репортери на терена. Никой въпрос не е прекалено труден или прекалено смахнат за Харисън и неговите другари. „Фактология“ представлява съчетание на хумор, наука и интелект, необходими за да се види дали истината не се крие някъде наблизо, а процесът на откривателството винаги е придружен от забавления.

В този епизодпоказване на критичната роля на океана за нашата екосистема, Харисън разбира, че макар вниманието да е насочено към чудовищата, малките неща са тези, които имат значение. Например, едно миниатюрно същество, наречено фитопланктон, произвежда половината от кислорода, който дишаме. С помощта на картофи един морски биолог помага на Харисън да разбере как пият рибите!

В своето голямо предизвикателство Харисън кара гостите си да си представят как могат да накарат пластилина да плуваслед това, с помощта на музикален акомпанимент, той описваморското чудовище”.

На терена Харисън посещава отделението за акули в морски аквариум, за да разбере дали е вярно че акулите умират, ако заспят.


Задача "Нулева емисия" - фабриката на бъдещето

08 юни 2014 в 21:00

Преди по-малко от 250 години изобретателят Джеймс Уот усъвършенства първия парен двигател. Захранвани с въглища, новите машини скоро създават условия за масово производство в големите фабрики. Селските стопани стават фабрични работници. Селското общество се превръща в индустриално. Хората се стичат към все по-пренаселените градове. Индустриалната революция донася бърз напредък на производителността и технологиите.
Но, и до днес производството се осъществява за сметка на околната среда. Само Европа използва два и половина пъти повече ресурси, отколкото може да произведе нашата планета. Освен това, индустрията е отговорна за една трета от световните емисии, а броят на продуктите, които завършват живота си като отпадъци, става все по-голям. Дошло е време за фабриката на бъдещето. Учените по света вече работят по задачатапо-висока ефикасност, технологии с фактор-10, възобновяеми енергийни източници, биоиндустрия и нулеви емисии.
Филмът документира историята на възникването на иновативните производствени процеси, информира за прогреса и пречките в изследванията и дава примери за това как фабриката на бъдещето вече работи в наши дни. Как в бъдеще възобновяемите енергийни източници могат да заместят изкопаемите горива? Как ще изглежда една устойчива индустриална и работна среда след около 50 години? Как изглеждат еко-интелигентните продукти, тоест продуктите, които макар и произведени и използвани по щадящ околната среда начин, запазват своята конкурентоспособност?


Супер наука - Вятърна енергия: Китай

08 юни 2014 в 23:00

Пейзажът в различни части на Китай е осеян със стотици гигантски ветрени турбини. Тук природната красота и съвременните технологии съществуват редом. Китай е следващата голяма алтернативна енергийна база. С големия си брой обветрени места, страната е подходящо място за използване на най-бързорастящия енергиен източник в светавятъра.
В Китай енергията, добита от вятъра, е в разцвета си. Въпреки че в момента тя е само 1% процент от общото количество електроенергия, произведена в страната, този вид производство напредва с ускорени темпове. Ежегодно, от 2005 година досега, капацитетът на ветрената енергия се увеличава повече от два пъти. До 2020 година Китай предвижда да инсталира ветрена енергия с мощност 30GW. Но, експертите прогнозират, че при сегашния темп на растеж тази цифра може да хвръкне до 100GW – енергия, достатъчна да захрани най-малко 100 милиона домакинства.
Но, защо ветрената енергия е толкова важна? Отговорът е глобалното затопляне. Китай е най-големият източник на парникови газове в света. Нашето съвременно общество използва голямо количество енергия и непрекъснато увеличава енергийните си потребности. Но, откъде идва енергията, която осветява градовете ни и движи икономиката ни? 70% от енергията в Китай се добива от въглищата. Макар да са най-евтини, въглищата са и най-мръсният енергиен източник. При изгарянето на въглища и нефт се отделят големи количества парникови газове и нежелани странични продукти, като смог.

Алтернативните енергийни източници са необходими за осигуряването на електрическа енергия, която е по-чиста и по-щадяща околната среда. Възобновяемите енергийни източници дават възможност както за производство на електрическа енергия, така и за запазване на околната среда за бъдещите поколения. През следващите години Китай може да стане страна номер едно по отношение на използването на възобновяеми енергийни източници. До 2020 година Китай планира 16% от електрическата енергия в страната да се произвежда от възобновяеми енергийни източници, като водата и слънцето. Но, начело в тази посока на развитие е ветрената енергия.



Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара