Сателитът на Булсатком излита на 15 юни (ОБНОВЕНА)

Сателитът BulgariaSat 1 ще бъде втората мисия, при която ще се използва на един от възстановените първи степени на ракетата Falcon 9 на SpaceX, след като първия старт беше със сателита SES 10  на 30 март.

В изявление главният изпълнителен директор на BulgariaSat Максим Заяков заяви, че ракетите за многократна употреба са технологичен пробив, който ще позволи на по-малките държави и компании да пуснат свои спътници.

"Елон Муск и екипът му SpaceX ме убедиха, че хората като тях ни доближават до ново качество на живот, като осигуряват достъп до най-модерните технологии", каза Заяков в изявление. "Това е шанс за България да се присъедини към усилията за развитие на тези нови аспекти на космическата индустрия".

BulgariaSat ще използва първата степен на Falcon 9, която излетя на 14 януари от станцията на военновъздушната база "Ванденберг" в Калифорния. Тази мисия изведе 10 спътника в орбита за следващата поколение мобилни гласови и релейни мрежи на Iridium.

След поемането от втори степен в горната част на атмосферата, първата степен на Falcon 9 се спусна на вертикално кацане на платформа в Тихия океан на юг от Vandenberg, след което се върна в пристанището на Лос Анджелис. Инженерите от SpaceX  провериха и обновиха степента преди полета за доставка до Cape Canaveral за следващия месец.

BulgariaSat запази старта си с SpaceX през 2014 г. като част от сателитен договор с Space Systems/Loral of Palo Alto, California. SSL спечели договора BulgariaSat 1 с финансиране от банката за износ и внос на САЩ, като подписа споразумение за доставка на сателита на собственика след старта.

Използването на възстановена първа степен на ракетата Falcon 9 на SpaceX, измести старта на сателита по нагоре в списъка с изстрелвания. До неговия старт има само още 2 мисии на 15 май ще Inmarsat 5-F4 а на 1 юни мисията на NASA SpX CRS-11 & ROSA, MUSES, NICER.

Пред БНР Максим Заяков обяви, че датата на изстрелването ще бъде 15 юни 2017 между 20:00 и 21:00 часа българско време. Възможна е обаче промяна в зависимост от метеорологичните условия.

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара