Дисекция на фалшивите новини в ”Темата на NOVA” тази неделя

Кой създава фалшивите новини, кой ги споделя, кой ги чете и кой печели от това? Отговорите на тези въпроси дава репортерът Николай Василковски тази неделя в 19.20 ч., веднага след централната емисия новини на 21 май 2017 г.

 
Интернет е свободна зона, където всеки може да напише буквално всичко. Мрежата е лесен инструмент за съзнателно и целенасочено подвеждане. Фалшиви новини често "убиват" известни личности, разказват небивалици за личния живот на звездите или пък манипулират политическите и обществените нагласи по спорни теми. А голяма част от потребителите лесно се доверяват на непотвърдени, но "апетитни" новини. Споделят ги, без да осъзнават как попадат в стройна манипулативна схема, с която в глобален мащаб се генерират милиони, предопределят се избори и се разпалват скандали.
 
Как да се предпазим от всичко това?
 
"За 15 години в професията съм научил един важен урок - да се съмнявам! Да се съмнявам в абсолютно всичко, независимо от източника на информацията. А новините без лице могат да са опасни“ - категоричен е репортерът Николай Василковски, който в „Темата на NOVA: Новини без лице“ пита известни лица какво мислят по темата, а отговорите на политици и звезди, попаднали в полезрението на дезинформаторите, допълват картината на свят без професионална етика и човешки морал.
 
Поведението на всички нас в мрежата се определя до голяма степен от емоции, лични истории, които ни трогват и подтикват към споделяне. Затова авторите на фалшиви новини използват този подход", твърдят експерти по дигитален маркетинг.
 
По техните думи, потребителите много често четат, споделят и вярват на новини, които са масово споделяни от останалите. Това за част от потребителите е гаранция за достоверност.

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара