Наистина ли човек може да умре от липсата на сън?

Знаем, че честото недоспиване е вредно и води до редица здравословни проблеми, но може ли в действителност то да доведе до фатален край? 

Днес Ранди Гарднър е жив и здрав на своите 68 години. Когато обаче бил на 17, престоял буден и без грам сън в продължение на 264 часа. Той не само е поставил рекорд за лишаване от сън, но е и показал, че поне понякога е възможно да не спите цяла седмица и да не ритнете камбаната преждевременно. Но преди да си направите тенджера с еспресо, ето няколко неща, които може би е добре да знаете, ако искате да изследвате дългите полета на безсънието нарочно. Истината е, че поне досега няма абсолютно никакви научни доказателства, че може да умрете от липса на сън, предава Science Alert. След три ден без сън Гарднър е влязъл в раздразнително настроение и е започнал да губи координация. Малко по малко са били засегнати всичките му сетива, включително и обонянието. На петия ден е започнал да халюцинира и мозъкът му лека-полека е започнал да изпада в съноподобно състояние. Изследванията на мозъка му са показали, че реално той не е бил напълно буден, както е изглеждало. Всъщност, отделни части от мозъка му са се изключвали за локална невронна "дрямка" от време на време. И докато това със сигурност не са били приятни преживявания, не е имало основание да се смята, че животът на Гарднър е бил в опасност. Все пак имайте предвид, че липсата на сън увеличава риска от болести на сърдечната система и удар, както и от диабет, депресия и други опасни състояния. Затова се старайте да отделяте достатъчно време за почивка.   

Източник: Expert.bg

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара