„Разединеното кралство“ в „Темата на NOVA“

Шотландия вече поиска независимост, а в Белфаст никога не са били толкова близо до обединена Ирландия, както след Брекзит. Авторът Надежда Узунова и операторът - Кирил Тасев ще предадат отблизо атмосферата в Шотландия и Северна Ирландия, където напрежението с излизането на Великобритания от ЕС, се усеща във въздуха. Тази неделя в „Темата на NOVA” зрителите ще чуят истории за шотландски кланове и ирландски терористи и ще търсят отговора на въпроса: ще остане ли Обединеното кралството обединено?
Пет години след загубения референдум за независимост, Шотландия отново развява знамето на свободата под звуците на гайдите, този път заради Брекзит. Гайдата на шотландеца е не просто музикален инструмент, а оръжие. Джеймс Юън, който е гайдар разказва, че както до Втората световна, така и сега гайдарите воюват, но вече на други фронтове. Преди 2 години гайдари от цяла Шотландия организират група, която свири само на едно събитие - маршовете за независимост.
Дизайнерът Шивон Макензи от клана Макензи. Шивон Макензи е обявена за най-добрия млад дизайнер на Шотландия. Облича шотландските атлети, а моделите й са на кориците на най-добрите модни списания в целия свят. Тя говори български, защото е работила на родното Черноморие и е влюбена в България. Шивон не се притеснява, че имигрантите ще й вземат хляба, а какво ще стане с бизнеса й в Европа след Брекзит, тъй като митата може да се вдигнат, а тя продава предимно в чужбина.
Майкъл Кълбърт отива зад решетките през 1978-ма за убийството на английски войници след като е осъден като активист на ИРА. „Аз видях 13 мои приятели убити и видях, че мога да стигна до крайности“, споделя Майкъл, който показва на екипа на NOVA улицата, която е била бойно поле между ирландците и британските сили. Разделението е болезнена тема за Белфаст, за което напомнят високите метални огради с телени мрежи между някои от кварталите на града.
Пред камерата на NOVA застават и българките Екатерина Пушкарова, аниматор и носител на БАФТА и Милена Комарова, преподавател по социология в Университета Куинс. Екатерина започва като уличен художник по Черноморието, за да стане един от най-добрите аниматори в шотландското студио Аксис. Пред Брекзит всички успехи и награди на Екатерина не значат нищо. Тя и семейството й кандидатстват за статут на уседналост заедно с останалите легални и нелегални имигранти. Милена също разказва, че доста българи и други европейци напоследък напускат Северна Ирландия. Особено тези, които са в пограничните райони и би трябвало да кандидатстват за нов статут на уседналост, ако искат да останат.
Хиляди наши сънародници като Екатерина и Милена ще бъдат засегнати от този безпрецедентен развод между една държава и цял континент. Пътят назад също ще е труден, въпросите няма да спрат, а оградите трудно ще паднат.
Гледайте „Разединеното кралство “ в „Темата на NOVA“ тази неделя, 2 февруари,
веднага след централната емисия новини.

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара