БНТ - "Между два свята", документален филм за виртуозния цигулар Марио Хосен

Тази неделя в рубриката за документални филми, БНТ1 ще излъчи нова продукция на БНТ Пловдив - „Между два свята“, документален филм за виртуозния цигулар Марио Хосен. Опит за надникване в красивия и трудно поддаващ се на словесно обяснение свят, в който се ражда музиката. Поглед през рамо към детството, в родния Пловдив, за който маестрото признава : „Пловдив е любовта ми! Той е градът, който идентифицирам със себе си!“. Любовта към вечния град под тепетата има множество лица: класните стаи на Музикалното училище, силуетите на първите учители в музиката и на съучениците, с които трепетно споделят вълненията преди първите концерти. И точно както в Пловдив историята създава паралелен свят, в който се долавя диханието на живелите преди, така атмосферата на Виена и другите градове, през които минава житейският му път, разпалват страстта към познание и съвършенство. Реалният и невидимият свят се преплитат в общото преживяване – музиката. 

Марио Хосен изследва познанието, свързано с орфизма, както и един от върховете на виртуозитета и гениалността в музиката- Николо Паганини. Какъв човек е бил, какво ни казва музиката му, защо тази музика е огромно изпитание дори за талантливи цигулари? На тези и сходни питания е посветена голяма част от научната и изследователска практика на Марио Хосен. Камерата на БНТ Пловдив следва виртуозния интерпретатор на Паганини в срещата му с директора на отдела за старинни музикални инструменти на Музея за изящни изкуства във Виена.

Заради голямото си приятелство с проф. Хосен  д-р Рудолф Хьопфнер отваря вратите на една от най-ценните колекции с инструменти, разположена в залите на двореца Хофбург, сградата на Австрийската Национална Библиотека. В разговора за лютиерството и неговото развитие зрителите не само могат да научат какво различава цигулката на Паганини,  но имат възможността да видят цигулката на Леополд Моцарт, бащата на композитора.

Не по-малко интересна е срещата с редактора от най-старото музикално издателство във Виена – Ангела Пачовски. Именно издателство Доблингер има привилегията да издаде откритите  от Марио Хосен оригинални нотни текстове на Паганини, плод на изследователската му дейност, съвместно с института „Паганини“ в Италия. Едно издание в скордатура, което специалистите определят като „издателска дързост“.

Миг по-късно филмът пренася зрителите в над стогодишната фабрика за струни във Виена, където проф. Марио Хосен тества различни струни за цигулки. Инж. Франц Кланер, собственик на фабрика Томастик, с удоволствие признава, че за да създават най-добрите струни той и екипът му работят с най-добрите музиканти, какъвто е Марио Хосен. Повече от година продължава общият проект, а възторгът на експерта е свързан с невероятното умение на Марио да създава многоизмерен звук. Рядко умение, притежавано от Паганини и от Марио Хосен-заявява пред камерата на БНТ Франц Кланер. 

Лентата пренася публиката и в атмосферата на лятната музикална академия Орфей, организирана вече 10-та поредна година във Виена по идея на Марио Хосен.  Възможността за много млади таланти от цял свят да учат в лятната академия и да изнасят концерти в емблематични за Виена места - къщата на Хайдн, къщата на Моцарт, прочутия джаз клуб „Порги и Бес“, под открито небе в „Музеумс квартир“, в бароковата атмосфера на църквата Мария Хилфер – всичко това е част от разбирането на проф. Хосен за мисията да предаде наученото и полученото от неговите преподаватели.

Голямата изненада и истински подарък  за зрителите, е че ще чуят част от „Капризите“ на Паганини в залата на Кайзер Хоф, където преди 250 години е концертирал Паганини. Личното приятелство със собственика на двореца, меценат и страстен почитател на високото изкуство - д-р Михаел Краус, е ключът към това необикновено преживяване. На същото място, на което Паганини получава специално отличие в знак на възхищение от кайзера, в неповторимата атмосфера на двореца, Марио Хосен , в съпровод на Божана Павлова, изпълнява музиката, която изразява съкровената му природа.

Първото излъчване на филма е по БНТ1, от 14.00 часа на 9-ти февруари 2020 година.

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара