Румен Радев: Разговорът за бъдещето на България е възможен само след оставки

Разговор за Конституцията и за бъдещето на България е възможен само след исканите от обществото оставки и провеждането на честни предсрочни избори. Това заяви президентът Румен Радев в обръщение към народа.

Доверието в управляващото мнозинство е безвъзвратно загубено, репресиите, провокациите и опитите да се неглижира гражданското недоволство само потвърждават необходимостта от исканите оставки, посочи президентът.

В изявлението си от днес министър-председателят предлага свикване на Велико Народно събрание и серия от конституционни промени. Самият акт показва пренебрежение към Конституцията. Член 159 от основния закон е категоричен, че правото на инициатива за свикване на Велико Народно събрание принадлежи на не по-малко от половината народни представители и на президента, но не и на министър-председателя, заяви Румен Радев.

Може ли партията-държава, която методично показва разделението на властите, да инициира промени в Конституцията, попита президентът. Моят отговор е не, каза той. 

Може ли партия, която вчера бойкотира парламентарния контрол, днес да предлага промени в Конституцията? Отговорът е не, заяви още Радев. (бел.ред.: за четвъртък, по искане на БСП, беше предвидено извънредно парламентарно заседание, на което обаче кворум не се събра, а малко по-късно Корнелия Нинова заяви, че България вече е в институционална криза).

Може ли власт, която нарушава закона, не въвежда машинното гласуване и отхвърля електронното дистанционно гласуване, да организира честни избори? Отговорът е - не, посочи президентът. 

Той попита още „може ли власт, която задуши свободата на словото, да предлага дебат за бъдещето на България“ и отново заяви, че отговорът е - не. 

Може ли мафията да реформира съдебната система? Отговорът е не. Може ли министър-председател, който превърна парламентарната република в автокрация, да предлага промени в Конституцията. Отговорът е не, заяви държавният глава. 

Разговор за Конституцията и за бъдещето на България е възможен само след исканите от обществото оставки и провеждането на честни, предсрочни избори, коментира Радев. 

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара