Джипове качват туристи на Седемте рилски езера, въпреки забраната

Все още джипове превозват туристи по пътя към хижа "Седемте рилски езера", информира БНТ. На 13 август министърът на околната среда и водите Емил Димитров забрани със заповед извозването на туристи с високопроходими автомобили до езерата.

От услугите обаче се възползват туристи, които искат да си спестят дългото чакане, за да се качат на лифта. Освен, че застрашават екоравновесието в района, джиповете пречат и на хората, които са решили да стигнат пеша до Седемте рилски езера.

Тази сутрин потокът от желаещи да посетят езерата бе огромен. Опашката пред касата на лифта от "Пионерска" до хижа „Седемте рилски езера" се извиваше чак до паркинга. Младежи, стоящи отстрани, предлагаха на чакащите да се качат с джип. На пътя, водещ към езерата, бе поставена бариера, охранявана от полицейски автомобил.

Джиповете обаче поемаха по обиколни пътища и отново изминаваха разстоянието до границата с Национален парк „Рила", която е малко преди хижата, отбелязва Националната телевизия. Там пазят служители от "Паркова охрана". От дирекцията на парка казаха, че е издадено разрешително само за един високопроходим автомобил.

„До 24-и този месец август - за извозване на материали и посуда във връзка с приключващия лагер на общество „Бяло братство" - България. Други джипове не се допускат“, каза д-р Стефан Кирилов, гл.експерт в Дирекция „Национален парк Рила“.

Представители на Бялото братство днес събираха багажа си и се изтегляха от района на старата хижа „Рилски езера", до Рибното езеро. Те извозваха с коне и събраните от тях отпадъци.

„Това е нашата природа, това е нашето богатство, това е нашата красота неизмерима и ние трябва да я съхраним“, заяви Илонка Джалева.

Конете с товара слизаха до лифта, където ги чакаше джипът с издаденото разрешително.

„Почистват района, след което се предава с приемо-предавателен протокол между дирекция „Национален парк Рила" и общество „Бяло Братство" -България“, обясни д-р Стефан Кирилов, гл.експерт в Дирекция „Национален парк Рила".

За да не се допускат джипове на защитената територия на парка, са командировани служители и от други места, каза още Кирилов. В района имаше туристи от различни места.

Източник: dnews

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара