ГЕРБ имат принципната подкрепа на ВМРО за свикване на Велико народно събрание

ГЕРБ проведе първите консултации, за да събере подкрепа за подготвените от тях промени в конституцията и за свикването на Велико народно събрание.

Имаме принципно съгласие от ВМРО да вървим в посоката, която очертахме, а именно да се търси подкрепа за свикване на ВНС и процедура за изработване на нова конституция. Това обяви на брифинг в парламента председателят на ПГ ГЕРБ д-р Даниела Дариткова след проведени консултации с коалиционните им партньори от ВМРО.

Дариткова уточни, че проектът, който от ГЕРБ са депозирали първоначално, в момента търпи правнотехническа корекция.

"Ние ще чуем и всички предложения от парламентарните групи, с които се срещаме днес. След разговора ни с ВМРО приехме тяхното предложение задължително в проекта да се впише преамбюл, в който се очертават основните принципи, по които функционира българската държава, и да се гарантира нейното национално единство", посочи тя.

Председателката на ПГ на ГЕРБ е категорична, че желанието им е да се справят в срок до 2 септември да стартира процедурата за свикване на ВНС и промяна на Конституцията.

Искрен Веселинов, съпредседател на ПГ "Обединени патриоти", изтъкна, че ВМРО от 2013 г. твърдят, че свикване на ВНС е необходимо. Необходимо е сериозно изменение или нова конституция, посочи той.

"Ние гледаме с надежда на варианта за свикване на ВНС, което беше част от исканията на първата вълна от протеста, когато наистина хората масово излязоха на улицата. В това отношение, ние не можем да не подкрепим инициативата на ГЕРБ за свикване на ВНС", посочи Веселинов.

Относно преамбюлът, Веселинов посочи, че за тях е недопустимо той да отпадне - каквото е първоначалното предложение на ГЕРБ за нова Конституцията. Веселинов бе категоричен, че това е единственото място, в което се говори за националното единство. "Ние смятаме, че тази теза допълнително трябва да бъде засилена и в ролята на държавата да бъде вписано, че тя трябва да утвърждава националната идентичност", каза той.

Веселинов коментира, че сред предложенията на ВМРО се включва детайлизиране на позицията за герба, подкрепа за "грамотната раждаемост". Той уточни, че ако законодателната инициатива на съдебния съвет остане, то тя трябва да бъде ограничена до закони, които са свързани с функционирането на съдебната власт.

"Продължаваме да държим на това гласуването да бъде не само право, но и граждански дълг и да въведем допълнително условие, гражданите освен да са навършили 18 години, и да са придобили задължителното училищно образование, за да упражняват това право", заяви Веселинов.

Смятаме, че трябва да има изричен запис за брака - между физическо лице от женски и физическо лице от мъжки пол, каза той и допълни, че в това отношение нямат противоречие с ГЕРБ.

От ВМРО настояват и за възстановяване стария текст - условията и редът за изпълнение на доброволна и задължителна военна служба се уреждат със закон. По този начин се дава възможност законодателят на следващ етап да въведе и задължителна военна служба, уточни Веселинов.

ГЕРБ продължават консултациите с коалиционния си партньор от НФСБ. В рамките на деня от управляващата партия ще се срещнат и с независимите народни представители.

Източник: dnews

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара