Автоинструктори подготвят протест срещу промените в правилата за обучение на кандидат-шофьорите


Автоинструктори подготвят протест срещу промените в правилата за обучение на кандидат-шофьорите и настояват за оставката на ръководството на "Автомобилна администрация". Според Йонко Иванов от Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка, публикуваните вчера предложения за промени са подготвени "на тъмно", прокарват лобистки интереси и ще оскъпят шофьорските курсове. Основните изменения предвиждат връщане на полигоните при кормуване, кандидатите за професионални водачи да се учат с натоварени камиони, а учебните автомобили, с изключение на тролейбусите, да са собственост на автошколите. Изпълнителният директор на агенция "Автомобилна администрация" Бойко Рановски обясни пред Дарик, че проектът е подготвен на базата на предложения от бранша и преди приемането му ще бъде широко обсъден с всички заинтересовани страни. Елена Бейкова работи по темата.

Заради изискването товарните учебни автомобили да се използват с товар между 10 и 15 тона, в зависимост от категорията, за която се подготвя човек, както и изискването учебните коли да са собственост на автошколите, председателят на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка Йонко Иванов смята, че браншът ще бъде натоварен финансово и курсовете ще поскъпнат. Според него предложените промени в правилата не са съобразени с исканията на автоинструкторите и обслужват нечии интереси. Иванов настоява за среща с премиера и се подготвя за протест на 10-ти октомври. 

Проектът на наредбата ще бъде на обществено обсъждане през следващия месец, забележките по него ще бъдат отразени и след това ще бъде обсъден отново, обясни шефът на Автомобилна администрация Бойко Рановски. 

Промените предвиждат още обучението на кандидатите за шофьори да започва на учебна площадка, автоинструкторите и преподавателите да бъдат назначавани на трудов договор и да нямат право да преподават, ако през последните 2 години са допуснали нарушения, довели до отнемане на контролни точки или лишаване от шофьорска книжка. Заложено е дигитализиране на голяма част от документацията на автошколите.

Източник: dnews

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара