Facebook отрече, че ще напуска Европа


Facebook отхвърли по-ранните съобщения, че може да напусне Европа, ако регулаторите ѝ забранят да прехвърля данни до САЩ. По време на дебат за политиката на ЕС по тази тема, вицепрезидентът на Facebook Ник Клег отрече подобни намерения на компанията, съобщава TechCrunch.

"Разбира се, че няма да напуснем Европа. Причината е, че искаме да продължим да осигуряваме услугите си за клиетите и малкия и средния бизнес в Европа", заявява Клег.

Той обаче казва, че ще има и проблеми за дигиталния бизнес, ако регулаторите и политиците не намерят решение на казуса с трансфер на данни между ЕС и САЩ. През юли т.г. съдът на ЕС реши, че има голяма разлика между законите в САЩ и ЕС и регулаторите в ЕС може да забраняват на компании да прехвърлят данни на потребители отвъд океана.

Facebook казва, че проблемът е много сложен и в няколко сфери. Те оставят под съмнение доколко преносът на данни между САЩ и Европа ще остане законен и ако това се промени, ще има "сериозен ефект върху това как, не само нашите услуги, но и безброй други компании, работят. Искаме да избегнем това", казва Клег.

Facebook е подала заявка в съда в Ирландия, чрез която иска "да изпрати сигнал, че това е много сериозен проблем за цялата европейска икономика, за всички малки и големи компании, които разчитат на пренос на данни", допълва Клег.

Той казва, че няма как да се намери решение докато новата администрация на САЩ не встъпи в длъжност и затова използва съда в опит да спечели време. "Трябва ни време и пространство за политическия процес между ЕС и САЩ, за да могат компаниите да имат увереност занапред, че ще могат да прехвърлят данни", казва още той.

Клег изтъква, че пандемията е показала колко важни са онлайн услугите, особено по време на ограничителни мерки и по-малко възможности за бизнеса да продава лице в лице.

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара