Американската Nvidia купува британския дизайнер на чипове ARM за $40 млрд.


Nvidia Corp ще купи базирания във Великобритания дизайнер на чипове ARM от японската SoftBank Group Corp за 40 млрд. долара, обявиха компаниите в понеделник. Сделката ще промени световния пазар на полупроводници и предизвика бърза реакция в индустрията само часове, след като беше обявена.

Технологията на ARM е в основата на повечето смартфони, наред с много други устройства. Продажбата поставя жизненоважен доставчик на "Епъл" и други големи компании под контрола на един играч и ще се сблъска с потенциален отпор от регулаторите и конкурентите на Nvidia, най-голямата американска чип компания с пазарна капитализация.

За Softbank продажбата бележи ранно излизане от ARM, само четири години след придобиването й за 32 млрд. долара.

Nvidia ще плати на SoftBank 21.5 млрд. долара в акции и 12 млрд. долара в брой, включително 2 млрд. долара при подписването. Това ще бъде последвано от още 5 млрд. долара в брой или акции, ако бъдат постигнати определени цели. Nvidia също ще издаде акции за 1.5 млрд. долара на служителите на ARM. SoftBank и нейният Vision Fund на стойност 100 млрд. долара, който има 25% дял в ARM, ще получат участие в Nvidia между 6.7% и 8.1%.

Главният изпълнителен директор на Nvidia Дженсън Хуанг каза в официално изявление, че сделката, която ще засили позицията на фирмата му в пазара на чипове за центрове за данни, ще "насърчи конкуренцията". "За първи път в историята индустрията може да види нещо, което наистина е алтернатива на доминицията на "Интел" в сектора", каза той.

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара