На 13 октомври Би Ти Ви ще е с нов собственик


Инвестиционната група PPF на чешкия милиардер Петр Келнер ще стане на 13 октомври собственик на 6 телевизионни канала на "БТВ Медиа Груп" в България. Новината се съдържа в съобщение до борсите в Прага и Ню Йорк, на които се търгува продавачът - Central European Media Enterprises.


Компанията посочва от Бермудските острови, където е регистрирана, датата като момента за очаквано приключване на сделката, за която са получили всички регулаторни разрешения.


В България Келнер ще стане собственик на bTV, bTV Cinema, bTV Comedy, bTV Action, bTV Lady и Ring.


Кой е Петр Келнер, определян като най-богатият и вероятно най-влиятелният човек в Чехия можете да прочетете тук.


От съобщението не е ясно дали в сделката влизат и други части от българската медийна група като bWeb с 9 сайта и потрала, bTV Radio с радиостанциите bTV Radio, N-JOY, Jazz FM, Classic FM и Z-Rock, както и кино разпространителят bTV Studios. Ако сделката е за цялата "БТВ Медиа Груп", това ще означава и всичко изброено извън телевизиите.


Изпълнителни директори на "БТВ Медиа Груп" ЕАД са Флориан Скала, Тонислав Попов и Господин Йовчев и според информация на "Дневник", която не е официално потвърдена, те ще останатна постовете си най-малкото до края на годината. Същото се предполага, че важи и за отговарящите за основни структури в групата.

Келнер купува от СМЕ 30 телевизионни канала, включително в Чехия, Словакия, Румъния и Словения. Така PPF ще поеме контрол над водещи медийни групи в страни с общо 45 милиона души население. Според инвестиционната група към края на 2019 г. тя е притежавала активи за почти 49 милиарда евро и е имала по света 135 хиляди служители.


Преди две години чехът имаше договор да купи основния конкурент на Би Ти Ви - "Нова броудкастинг груп". Но българската Комисия за защита на конкуренцията отказа да му разреши приключване на сделката. За сметка на това бързо прие през март 2019 г. тя да стане собственост на "Адванс Медия Груп", контролирана от Кирил и Георги Домусчиеви. Още по-бързо дойде одобрението през 2020 г. и за добавянето на групата около Канал 3 към медийната собственост на Домусчиеви, чийто телевизии веднага поведоха проправителствена политика.

Предимството на Келнер пред двамата братя е, че той вече е собственик на голям телеком. През лятото на 2018 г. той придоби телекомуникационните активи на норвежкия телеком Telenor в Централна и Източна Европа (България, Унгария, Черна гора и Сърбия). Това му позволява да разпространява съдържание, създавано от "БТВ Медиа Груп" на цифрови платформи, които са все по-популярни сред потребителите на мобилни комуникации.


"Нова Броудкастинг груп" притежана "Нетинфо", за която се твърди, че достига до почти 80% от потребителите на интернет в страната. Но групата на Домусчиеви няма голям мобилен оператор и трябва да преговаря с големите А1 и "Виваком", а има бизнес логика Telenor да дава предимство на продуктите на "БТВ Медиа Груп".

1 Коментари

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

 1. Здравейте а дано новият Шеф

  Да пусне

  Нови латино сериали
  И на Телевиса

  И на Телемундо в ефира на Бтв
  Лейди

  И на Бтв Комеди

  И нови сериали в каналите на Бтв


  Брагодаря ви
  Лек ден

  ОтговорИзтриване
По-нова По-стара