Проф. Емил Попов: Аз просто вървя по зададени на човечеството кодове


Филмът “Магьосникът от Дрен” от поредицата “Умно село” ще се излъчи на 1 ноември 

В Деня на будителите, 1 ноември, епизодът от документалната поредица „Умно село” е с главен герой големият български скулптор Емил Попов. Професорът в Художествената академия живее цял живот на село - в Мали Дрен, Пернишко, но пътува всеки ден до София, за да посвети в занаята с глината, камъка и метала своите студенти. Заедно с тях е съживил и църквата в центъра на селото, където дядо му е бил свещеник и с което от 200 години е свързан неговия род. 

Камерата на “Умно село” се разполага удобно за разговор с твореца в обширния двор, населен с гипсовите ескизи на Йордан Радичков, Любен Гайдаров, Иван Кирков, Константин Павлов и първообрази на прочутите му бикове; щедро надарените му “керамични жени”, негова запазена марка. 

Ремонтиран овчарник в края на селото пък е едновременно ателие и място, което учителят предоставя за работа на своите ученици. Дарил на България паметниците на Радичков, Григор Вачков, Ванга, скулпторът повежда екипа към своя монумент на Предела, който определя като най-голямата си социална реализация: Радоновата чета от Банско с прелюбопитна история. 

„Ние скулпторите стоим в пространството през формата, в която опитваме да вкараме душата си, емоциите, всичко“, казва магьосникът от Дрен, свещенодействайки с древната техника, с която пред очите ни излива разтопения метал във форма, която току що е родило въображението му.

Филмът за учителя, ваятеля, будителя Емил Попов гледайте в документалната поредица „Умно село“ тази неделя, 1 ноември, от 19:30 часа, по Bulgaria ON AIR. 

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара