Експерти в live студиото на Investor.bg: Преминаването към свободния енергиен пазар е право, а не задължение


Отлагането на смяната на енергиен доставчик носи финансови негативи за бизнеса, уточниха участниците в дискусията 

Преминаването към свободния енергиен пазар е право, а не задължение на потребителите. Отлагането на решението обаче е във финансов ущърб за небитовите клиенти, които от 1 октомври могат да получават електроенергия от доставчик по избор. Това стана ясно по време на онлайн дискусия за свободния енергиен пазар, която водещият икономически сайт Investor.bg организира. Тя се проведе на 26 октомври и се излъчи на живо на Investor.bg и в социалните мрежи на медията. 

Според участниците в онлайн дискусията електроенергията за компаниите, които не са излезли на свободния енергиен пазар, ще бъде по-скъпа.  

„В момента те ще плащат с между 15% и 20% по-висок ток, в сравнение с това, ако бяха сменили доставчика си“, заяви в студиото на Investor.bg Павлин Павлов, мениджър продажби, Grand Energy Distribution. 

Фирмите, които не са избрали доставчик на електроенергия, имат срок до юли 2021 година. В случай, че са доволни от сегашния си доставчик, компаниите могат да останат при него, но сключвайки специални типови договори за доставка. Експертите съветват при избора на доставчик потребителите да не се ръководят единствено от цената на електроенергията. 

Димитър Бартов, управител на Synergon Energy, посъветва при избора на нов доставчик небитовите потребители да проверят условията в договора. 

„Трябва да се внимава и за стабилността на доставчика. При фалит на търговеца потребителите се прехвърлят на доставчик от крайна инстанция, чиято цена е много висока“, припомни Павлин Павлов. 

Според адвокат Пенчо Станчев от Адвокатско дружество „Димитров, Петров и Ко“ в момента потребителите няма възможност да направят информиран избор за доставчик на електроенергия. Към момента на сайта на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) има списък с 49 търговци на електроенергия, но няма база за сравнение между тях.

„Сериозен проблем има в несинхронизирането на сроковете за избор доставчик на свободния пазар и онлайн платформата на КЕВР, която би следвало да дава информация на потребителите за различните оферти, които търговците предлагат. Не е логично срокът за избор на доставчик да бъде октомври, а платформата да бъде готова в края на годината“, коментира в студиото адв. Станчев. 

В дискусията на Investor.bg се включи и Анна Димитрова, ръководител отдел „Енергийна политика, околна среда и иновации“ в EVN България, която посъветва потребителите при избора на доставчик да проверят кои компоненти в цената могат да бъдат променени и кои са фиксирани. 

„Цената винаги е фактор, но самата либерализация като факт не е обещание за по-ниски цени за бизнеса в перспектива, а те ще зависят от много фактори, сред които и търгуваните обеми“, заяви Димитрова в разговор с модератора на дискусията Ганиела Ангелова, журналист от Bulgaria ON AIR и водещ на вечерното коментарно предаване „Денят ON AIR”.

Анна Димитрова коментира, че качеството на услугата зависи не само от компанията, но и от инфраструктурата, за която отговорност има КЕВР.  

Експертите припомниха, че процедурата по прехвърляне от един енергиен доставчик към друг отнема около месец, а потребителят не трябва да има просрочени задължения. 

По отношение на процедурите в законодателството според Димитър Бартов няма достатъчно добро описание на процеса по прехвърлянето на малкия бизнес на свободния пазар и всяко дружество само тълкува предписанията. 

Експертите припомниха, че предстои пълна либерализация на енергийния пазар. За стопанските потребители свободният пазар е вече факт и може да се говори за договаряне на цени и по-добри условия, а битовите потребители трябва да изберат доставчик на електроенергия до 2025 година.  

Онлайн дискусията „Свободен енергиен пазар“ достигна над 8600 уникални потребители в каналите на Investor Media Group, както и до над 7000 души в социалните мрежи. Цялата онлайн дискусията може да гледате ТУК.  

Онлайн студиото на Investor.bg се провежда с партньорството на Synergon Energy, Grand Energy. Медийни партньори са Bloomberg TV Bulgaria и Dnes.bg. 

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара