Съкровищницата на българската емиграция – в Историите ON AIR, на 7 ноември по Bulgaria ON AIR


Интригуващ разказ за пътя на един род, създал единствения емигрантски институт у нас

Историята на нашите преселници в САЩ започва още след Освобождението на България. Цели семейства тръгват за Новия свят след потушаването на Илинденско- Преображенското въстание през 1903-та година. Те са предимно от останалите под османска власт български етнически територии – Пиринска, Вардарска и Егейска Македония. По темата, коментар за „Историите ON AIR“, на 7 ноември, дава Никола Вапцаров, бивш консул на България в Канада. 

След края на Балканските войни отново мащабни групи от българи се насочват към Съединените щати и Канада. В съботното издание, историята на своя емигрантски род споделя Георги Иванов, който също като своя дядо заминава да живее и работи в Америка, но към днешна дата се е завърнал за постоянно в родината.  

В новия епизод на поредицата „Историите ON AIR“, авторът Миглена Георгиева посещава единствения Институт по История на Българската Емиграция в Северна Америка, където Тодор Гаджев - синът на основателя на Института и негов настоящ директор, споделя за пристигането в България, нелеката, но за сметка на това изключително значима съдба на своя баща, разстрелян без съд и присъда от комунистите на 5-ти октомври 1944-та година, заради политическите си убеждения.

Каква е мисията на Гаджев и бъдещите цели, свързани с Института по История на Българската Емиграция в Северна Америка- не пропускайте интересният епизод от журналистическата поредица „Историите ON AIR“ в ефира на Bulgaria ON AIR- тази събота, 7 ноември, от 19:00 часа. 

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара