"Втората линия" в „Темата на NOVA”


За липсата им знаем и говорим от години. От месеци, обаче, всеки един от нас я вижда и преживява, както никога преди. Лекарите на първа линия се борят със зараза, която се оказа по-страшна от очакваното. Този първи фронт се задъха, разреди се, разболя се. И някъде там – сред шока, хаоса и страха от новия бич, наречен COVID-19, се зароди нуждата от помощ. Тази седмица в „Темата на NOVA” журналистът Ева Костова и операторът Димитър Василев разказват за „втората линия”. За хората, които протегнаха ръка на тези, които всеки ден се борят за нашия живот с риск за своя собствен. 

Лекарите и медицинските сестри останали в страната ни са твърде малко. И ако досега медиците работеха на ръба на възможностите си, с настъпването на епидемията границата бе премината. Стигна се дотам, че обърнали гръб на проблемите им вчера - днес им помагаме, за да могат те да помогнат на нас. Доброволци ги подкрепят в служебните им задължения, но и извън болниците. Децата им отиват на детска градина, докато връстниците им се обучават онлайн, за да те могат родителите им спокойно да си вършат работата. Всичко това, за да ги запазим сред нас. 

Активни помощници на първата линия са и студентите по медицина, които влизат в борба с вируса, за да изпълнят дълга си – много преди да положат Хипрократовата клетва. Кои са помощниците от „втората линия”, на които здравната система разчита толкова много? Защо протягат ръка с риск за собственото си здраве и достатъчна ли ще бъде тяхната помощ, за да издържи здравната ни система на натоварването? 

Гледайте “Втората линия” в „Темата на NOVA“ тази неделя, 6 декември, веднага след централната емисия новини. 

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара