Внимание! Ако готвите с това олио, сте в опасност


Консумирането на рафинирано слънчогледово олио носи повишен риск от здравословни проблеми, включително възпаление и свързано с него заболяване.

За вероятността от здравословни проблеми поради готвене с рафинирано слънчогледово масло предупреди руският онколог Иван Карасев. Той каза, че процесът на рафиниране допринася за появата на потенциално вредни съединения в продукта (лекарят назовава хексан и бензин).

Използвайки олио при готвене и нагряването му, домакините, без да го знаят, променят състава му. Подлагайки се на такава термична обработка, веществата, открити в рафинираното масло на етапа на неговото производство, се трансформират в канцерогени.

„Следователно има опасения, че прекомерната консумация на такова олио може да увеличи възпалителните маркери и сигнални съединения, които допринасят за наддаване на тегло и затлъстяване, което води до рак“, предупреждава онкологът.

Също така, отбеляза специалистът, този продукт е богат източник на транс-мазнини, които имат свойството да се отлагат в тялото, което също е свързано с риска от различни здравословни проблеми - например наднормено тегло, дисфункции на сърдечно-съдовата система, пише zdrave.to.

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара