Почитаме светци, които лекували с молитва и най-страшните болести


Православната църква почита днес  светите безсребърници и чудотворци Кир и Йоан. Двамата са известни като прочути лечители, което ги прави особено значими насред пандемията.

Кир е египтянин, живял през втората половина на III в. и се прочул като знаменит лекар в гр.Александрия. Дълбоко вярващ християнин, лекувал с огромен успех редица болести без заплащане. Малко се ползвал от рецептите на Хипократ и Гален, а основно проповядвал, че всички болести се базират на греховете, които предизвикват тежки физически и духовни страдания. Лекувал с молитви и мнозина от почитателите на елинската култура приели християнството.

По време на Десетото гонение на християните на територията на Римската империя (при Диоклетиан), Кир избягал в Аравийската пустиня. Предали го на управителя, че е християнин и било издадено нареждане да бъде задържан под стража. Можел да получи монашеско подстрижение и да избави мнозина от идолска пагуба. Кир получил дара на чудотворството - лекувал всякакви болести с лекота. Славата му достигнала до Йерусалим, където бил пристигнал от Едеса младият воин Йоан.

Научавайки за изключителните му способности, вярващият в Христос Едески воин издирил Кир и станал негов спътник и усърден подражател. По това време в неговия роден град Каноп била затворена една благородна жена, Атанасия, с трите й дъщери - Теоктиста (на 15 години), Теодотия (на 13 години) и Евдокия (на 11 години).

 Той се тревожил за тях и предстоящите им изпитания. Кир и Йоан отишли в Каноп и им дали вяра, вдъхновили ги за твърдост. Градоначалникът разбрал за Кир и Йоан, които подтиквали майката и дъщерите й към неподчинение,  да не изпълняват императорските заповеди, да не принасят жертва на идолите. разяреният упраител Сириан заповядал да му доведат двамата чужденци и ги подложил на разпити, а впоследствие и на жестоки мъчения пред очите на Атанасия и дъщерите й. Те не се отказали от вярата си и впоследстие били обезглавени на 31 януари - на същото място били обезглавени Атанасия и дъщерите й. 

Християни тайно прибрали телата на двамата чудотворци и ги погребали в два отделни гроба. За да ограничи влиянието на езическия култ към езическата богиня Изида в каноп, архиепископ Кирил Александрийски (444 г.) пренесъл мощите на св. Кир и Йоан в построената от Теофил Александрийски (412 г.) църква в Каноп.

Оттогава се носи славата на свети Кир и Йоан, а при храма се изършват множество чудеса и изцеления. Житието на двамата мъченици води началото си от три малки речи на св.Кирил Александрийски. То било разширено от свети Софроний йерусалимски (638 г.), който го допълнил със 70 свидетелства за станали чудеса, едно от които се случило с него - по чудодеен начин се излекувал от очна болест.

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара