Разследване на Investor.bg: Пробва ли „Лонг Лайф Корпорация” да изиграе системата?


От компанията се готвеха да предлагат акции без проспект, както и елементи от мултилевъл маркетинга, след което спряха сайта си

След като Investor.bg получи информация за съмнения за измама от страна на „Лонг Лайф Корпорация“ АД, екипът на медията започна собствено разследване на случая. 

Става дума за новия проект на мениджърите на корпорацията, които в сайта си преди дни анонсираха от началото на март продажба на привилегировани акции клас „Б“ без право на глас – „с цел закупуване на бившата белодробна болница в с. Радунци, община Мъглиж“. Според обявата се цели да се придобие бившата болница, за да се спаси, реновира и „превърне в една от най-модерните болници на Балканския полуостров“.

В сайта си от корпорацията предлагаха на своите бъдещи вложители 4 варианта за инвестиции, всеки от които е обвързан със закупуване на различен пакет акции. Пакетите варират от 100 броя акции за 2500 лева до 1000 акции за 25 000 лева, като на всички закупили се обещава дивидент до 25% от печалбата на болницата след 3-тата финансова година и приоритет при настаняване, както и възможност за закупуване на собствена стая или апартамент в болницата на преференциални цени. Освен това се обещава  и възможност за продажба на акциите на международна фондова борса в диапазон от между 5 до 7 години.

Първата причина, която поражда съмнения за основната идея на инициативата е липсата на одобрение от съответния регулатор – Комисията за финансов надзор, проспект, както признава в отговор до Investor.bg финансовият директор Стоян Стоянов, а наличието на информацията за емитиране на акции в сайта той обяснява с техническа грешка.

Според Стоянов двамата с изпълнителния директор Ивайло Иванов са разбрали в края на 2018 г., че бившата белодробна болница в с. Радунци е предмет на продажба от ЧСИ и у двамата се е зародила идея за възстановяването ѝ. До средата на 2019 г. са очертани рамките на бъдещи бизнес планове, в средата на 2019 г. е регистрирана „Лонг Лайф Корпорация" АД. Идеята е била да се привлече капитал от трети лица, като е била обсъдена и идеята за издаване на акции и/или облигации, но като основен вариант е взето решение да се търси един или двама силни инвеститори. Разработката на проспект за публично предлагане на ценни книжа е обсъждана като резервен вариант. Настъпилата пандемия през 2020 г. обаче спира развитието на проекта.

Предприемачите са очаквали, ако до началото на март 2021 г. не постигнат съгласие с някой от упоменатите по-големи инвеститори, да  преминат към подаване на проспект до КФН и след одобрение – да започнат набиране на капитал – включително и „посредством страницата на дружеството“.


„Именно с цел подготовка на втория вариант успоредно с изготвяне на проспекта е възложено и изработване на страница, на която да се изложи вече одобрения проспект и възможности. Явно поради груба грешка на фирмата изпълнител страницата, вместо да бъде достъпна само в тестова среда (както беше още в началото на разработката от края на 2020) – е станала публично достояние (нашето проучване показва, че най-вероятно на 12 февруари страницата е станала видима за трети лица); тук е моментът да Ви благодарим за изпратения от Вас мейл и сигнализирането за допуснатата грешка. Веднага след Вашия мейл страницата е спряна – не само поради това, че все още не сме в етап за подобно предлагане (липсва одобрен проспект, а и въобще решение за набиране на капитал посредством проспект за публично предлагане с оглед на факта, че най-вероятно ще получим финансиране без подобно предлагане), но и защото разкрива определени обстоятелства, които до момента сме третирали като търговска тайна, докато текат преговори за получаване на пряка инвестиция от по-голям инвеститор – вкл. самия факт, че искаме да закупим болницата; сега определено очакваме „интерес" от лица, които по един или друг начин ще участват в бъдещ търг“, се казва в позиция до Investor.bg.

Любопитното в цялата история е, че ден по-рано в редакцията на Investor.bg пристига коментар и от главния изпълнителен директор Ивайло Иванов, в който по никакъв начин не се споменава за „грубата грешка на фирмата изпълнител на страницата“. В обяснението си до медията той оправдава фирмата си, че не е пирамида, макар и във въпросите на медията да не фигурира такъв въпрос. 

Финансовият директор Стоян Стоянов отрича компанията да е обещавала до 25% доходност. В действителност в сайта се говори за „дивидент до 25% след 3-тата финансова година“.

„Принципно обмисляната от нас привилегия (ако се стигне до набиране на публичен капитал) е 25% от печалбата на лечебното заведение след данъци (ако такава бъде реализирана въобще) да бъде разпределяна между притежателите на привилегированите акции, а останалите 75% - да бъде разпределяна между всички акционери (притежатели на обикновени и привилегировани акции)“, обяснява Стоянов.

Любопитен е и друг момент от предложенията на дружеството - получаване на комисионни при препоръка/продажба на акции. От дружеството предлагаха в сайта 10% на първо ниво и 5% на второ ниво, като не става ясно как се определят лидерите на тези нива.

Стоянов има обяснение и за това – по думите му то е „част от текст от други шаблони, които разработчиците са ползвали преди да имаме окончателна версия с точен текст. Воденето на хора всъщност лишава от смисъл публичното предлагане – така че самия текст съдържа в себе си противоречие“, пояснява Стоянов. 

По същия начин той обяснява и обещаната възможност за продажба на акциите на международна фондова борса от 5 до 7 години. По думите му и това е пример за шаблонен текст от тестовата среда.

„Подобни действия обаче не стоят на дневен ред – освен поради факта, че се надяваме да не се стигне до публично търсене на капитал въобще, така и поради обстоятелството, че подобен процес би отнел много време и ресурс“. Как обаче се намира шаблонен текст с точно такова послание, остава загадка. 

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара