“Съкровищата на България” на 3 март по bTV


Новият епизод от документалната поредица “Неразаказно в историята” представя историята на три от най-големите съкровища, открити по нашите земи 

На националния празник на България – 3 март, в 20:00 ч. зрителите на bTV ще се запознаят с историята на най-големите съкровища на България – Панагюрското, Вълчитрънското и Рогозенското. Филмът “Съкровищата на България” ще представи тези изключителни богатствата през личните истории на техните откриватели. Ще разкаже за мистериозния начин, по който са открити, за самите открития, възприятията за ползване на намереното и чисто “българския манталитет” по отношение на материалното. Зрителите ще се срещнат с наследници на откривателите на съкровищата, ще чуят личните им спомени и разкази за случилото се. Важни факти за съкровищата ще изнесат историци и археолози, сред които и археологът Пламен Иванов, който лично участва в откриването на втория дял от Рогозенското съкровище (1985 г.).

Любопитен факт е, че нито едно от големите Златни съкровища на България не е открито в резултат на археологически разкопки, а съвсем случайно. Интересна подробност е, че най-вероятно съдовете на Панагюрското съкровище са имали очи от скъпоценни камъни, които са откраднати, а откривателите на Вълчитрънското съкровище първоначало хранели прасета в най-големия намерен съд.

Филмите от документалната поредица “Неразказано в историята” са предназначени за излъчване на празници и специални дати. С достъпния си език и интересно поднасяне на разказа, с модерна визия и множество кинематографични възстановки, епизодите от поредицата носят документална информация и силен емоционален заряд. Изпълнителен продуцент на „Неразказано в историята“ е „Телеман“.

Гледайте “Съкровищата на България” на 3 март от 20:00 ч. по bTV.

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара