Мистерията на корабът - призрак: Мари Селест


В историята на корабоплаването има много загадъчни и интересни случаи. Никой от тях не се доближава, обаче до съдбата на мистериозния кораб-призрак с името Мари Селест.

Случката се разиграва през 19-ти век, а след нея вярванията, че корабът е прокълнат се запазват до самото му изгаряне. Останете до края на видеото, за да научите какво точно се е случило с хората на борда на Мари Селест!

Мари Селест е типичен търговски кораб за онези времена от вида бригантина. Става известен с това, че през 1872-ра година е намерен край днешните Азорски острови без нито един човек на борда. Времето и условията за плаване са били прекрасни, а екипажът на кораба е бил съставен само от опитни моряци. Съдбата на екипажа е мистерия, а допълнителна загадъчност към историята допринася и фактът, че целият товар и дори личните вещи на хората от кораба са били намерени. Сякаш всички са се изпарили с едно щракване с пръсти. 

През ноември 1872 г. Мери Селест отплава от Ню Йорк за Генуа, Италия. Корабът бил управляван от капитан Бенджамин Бригс и седем души екипаж, включително съпругата на Бригс и тяхната 2-годишна дъщеря. Провизиите на борда били достатъчни за шест месеца. Дори е имало луксозни неща като шевна машина и пиано. Разследващите казват, че за да се ускори изоставянето на плавателен съд, трябва да са възникнали някакви извънредни и тревожни обстоятелства. Последното вписване в дневника на кораба обаче не разкрива нищо необичайно и вътре в кораба изглеждало, че всичко е в ред.

Бригантината е построена през 1861 в Нова Скотия с името "Амазон" от Джошуа Дейвис и конструирана за товарен кораб. Още оттогава сякаш някаква прокоба тегне върху нея. 

Първият капитан - синът на Дейвис, се разболява от пневмония само 9 дни, след като поема руля, и умира малко след това, без да знае, че всъщност е първият от тримата капитани на "Мари Селесте", които загиват на борда. 

Капитанското място след него заема Джон Паркър, който обаче след известно време е уволнен, защото първо се сблъскал с рибарска лодка, а след това в корабостроителницата предизвикал пожар на палубата на бригантината.

Следващият капитан също бил уволнен след сблъсък с друг кораб в Ламанша.

Управлението отишло в опитните ръце на Флиндърс Кростън. Корабът имал няколко успешни плавания, докато той бил капитан, но през 1867 година заседнал по време на буря, което предопределя окончателно съдбата му - издърпан е, разтоварен и продаден на американци, които му дават името "Мари Селесте".

През 1872 г. "Мари Селесте" е натоварен с 1700 бъчви алкохол, които били предназначени за Генуа - за подобряване на италианските вина, на обща стойност 35 хиляди долара.

Капитан бил един от американските съдружници Бенджамин Бригс, който заедно със съпругата си, 2-годишната им дъщеря и още 7 опитни моряци тръгва на плаване към водите на Генуа, не подозирайки, че всъщност изобщо няма да стигне до Италия. 

Жертва на загадъчната бригантина става и синът на Джеймс Уинчестър - съсобственикът на кораба, който се грижел за него след случката. Той се удавил във водите край Бостън в инцидент, възникнал при неизвестни обстоятелства по пътя обратно към Америка. 

Това принуждава Уинчестер окончателно да продаде кораба и то на значителна загуба.

В ръцете на последния си собственик "Мари Селесте" става буквално жертва на застрахователна измама, защото е разбит принудително за пари край Хаити в Карибско море.

Бригантината останала в морето, постепенно рушена от морските вълни.

Както вече стана ясно, конспиративните теории стигат чак до отвличане от извънземни и странни магнитни явления в Бермудския триъгълник.

Всеизвестният Артър Конан Дойл пише за призрачния кораб в "J. Habakuk Jephson"s Statement". В разказа му екипажът е убит от роб, търсещ отмъщение. Макар да е художествена литература, тази теория е отхвърлена заради добрите отношения между членовете на екипажа. 

Друго предположение също е отхвърлено - това за пиратското нашествие, тъй като вещите на моряците са непокътнати. 

Земетресения, торнадо, водовъртеж или цунами също са предполагаеми причини за трагичната случка. Тези версии също обаче издишат, защото корпусът на кораба също е непокътнат. 

Определено конспирация е отвличането от извънземни.

Но най-правдива изглежда историята за предполагаем взрив на алкохолния товар на "Мари Селесте". Именно с тази теория е свързана и една от съвременните възстановки. 

Учен от UCL прави експеримент, излъчен от Channel 5, в който пресъздава случая. Д-р Андреа Села конструира дубликат на трюма на кораба. Там предизвиква химическа реакция, която наподобява взрив на алкохола.

Химикът смята, че от всички предложени това отговаря най-добре на фактите и обяснява защо екипажът в паника е напуснал. Каквото и да се е случило с този кораб остава загадка и до ден днешен.

А вие как мислите? Каква според вас е причината корабът Мари Селест да остане без екипаж в открито море? Споделете ни в коментарите! Ако видеото ви е харесало ударете му един лайк! А ако искате да гледате още подобни и други видеа се абонирайте за канала от тук. И натиснете камбанката, за да получавате известие всеки път когато кача ново видео!

Можете да видите и предишните два епизода от поредицата Неразгаданите мистерии. Първият за мистериозната смърт на алпинистите в прохода Дятлов тук. И вторият за загадъчните странни шумове в ЦРУ ето от тук. Благодаря ви и до нови срещи! Чао!

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара