Епидемия по страшна от COVID-19


От 1917 до 1928 г. половин милион души са попаднали в ужасно състояние, което може да бъде част от сюжета на филм на ужасите. Жертвите – много живи и съзнателни хора – се озовали в необяснимо замръзнало състояние, а статичните им тела били затвори за техните умове.

В наши дни сме свидетели на световна пандемия от загадъчна болест. За нея вече са измислени дори ваксини. А знаете ли, че има болести, които са още по-мистериозни? Една от тях ще ви представим в днешното видео. Ударете по един лайк и гледайте докрая!

По времето на Първата световна война и в разгара на пандемията от Испански грип се появява озадачаваща епидемия от неврологично заболяване. Между 1915 г. и 1928 г. огнища на това състояние са документирани по целия свят. То става известно в медицината като летаргичен енцефалит.

Неговите симптоми включват треска, двойно виждане, главоболие и нарастващо чувство на сънливост. В тежките случаи хората изпадат в кома, от която никога не се събуждат, а оцелелите често остават с продължителни неврологични проблеми.

Смята се, че повече от милион души може да са имали летаргичен енцефалит и че 500 000 са починали от него.

Летаргичен енцефалит, известен още като „сънната болест“, се появява за първи път в Европа и бързо се разпространява по света, достигайки епидемични нива в Северна Америка, Европа и Индия до 1919 г. Около една трета от засегнатите от болестта умират. От оцелелите, почти половината в крайна сметка се оказват неспособни да взаимодействат физически със заобикалящия ги свят, като същевременно напълно осъзнават заобикалящата ги среда. Въпреки че понякога са способни на ограничена реч, движение на очите и дори смях, те обикновено се описват като живи статуи – напълно неподвижни за часове, дни, седмици или години.

Причината е неизвестна, но една теория предполага, че това е възпаление на мозъка, предизвикано от рядък щам стрептококи – бактериите, отговорни за много болки в гърлото всяка година. Най-доброто предположение на науката е, че бактериите са мутирали, провокирайки имунната система да атакува мозъка, оставяйки жертвата в безпомощност.

Нищо от това не обяснява защо болестта е изчезнала само за да изплува спорадично, било то в Европа през 50-те години или в Китай преди десет години, когато 12-годишно момиче е хоспитализирано за пет седмици с болестта.

Подобни събития новото нормално ли са, или са признаци, че ЛЕ всеки ден може да планира нещо по-голямо? Като такава, така наречената сънна болест в историята си остава кошмар.

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара