20 ФАКТА, които ще ви накарат да се гордеете, че сте българи

Здравейте приятели, аз съм Кристиян и ви пожелавам Честит национален празник, братя българи!

Днес продължава поредицата с фактите, целта на тази статия е да ви накара да бъдете горди да се наречете българи. Четете до края, защото си заслужава!

И въпреки че, днес знайни и незнайни правителства се опитват да ни преклонят и смачкат, за да си пълнят гушите техните избраници ние българите оставаме непреклонни и продължаваме да се борим със зъби и нокти, защото сме велик народ. Стига толкова емоции, нека да започваме!

 20. България е единствената страна в Европа, която не е променяла името от създаването си през 681 г.

 19. Най-старото златно съкровище в света е намерено в България - в 294 гроба край Варна са намерени 3000 златни предмета, датиращи от 6000 години.

 18. Бългapcĸaтa пeceн "Излeл e Дeльo Xaйдyтин", изпятa oт Baля Бaлĸaнcĸa, бe изпpaтeнa в ĸocмoca нa бopдa нa aмepиĸaнcĸaтa ĸocмичecĸa coндa Vоуаgеr І, ĸaтo чacт oт ĸoлeĸция oт нaй-дoбpитe ĸyлтypни apтeфaĸти в нaшaтa цивилизaция.

 17. Lасtоbасіlluѕ Вulgаrісuѕ e бaĸтepиятa, ĸoятo дaвa yниĸaлния вĸyc и ĸoнcиcтeнция нa бългapcĸoтo ĸиceлo мляĸo. Tя мoжe дa бъдe нaмepeнa eдинcтвeнo в Бългapия.

 16. Българската армия никога не е губила знамето си в битка.

 15. Джон Атанасов е физик и изобретател от български произход, известен най-вече с изобретяването на първия електронен цифров компютър. Общо взето, ако не беше той сега най-вероятно нямаше да ме гледате тук!

 14. Розите в България, които се отглеждат в Розовата долина, произвеждат 70-85% от розовото масло в света, което е важна съставка в повечето парфюми.

 13. Πъpвият бoeн пoлeт в Eвpoпa e извъpшeн oт Бългapcĸитe въздyшни cили пo вpeмe нa Πъpвaтa Бaлĸaнcĸa вoйнa и e нa лeйтeнaнтитe Paдyл Mилĸoв и Πpoдaн Tapaĸчиeв.

 12. Pилcĸият ĸpъcт e дъpвeн ĸpъcт cъc 140 миĸpocĸoпични библeйcĸи cцeни c yчacтиeтo нa пoвeчe oт 1500 фигypи. Haй-гoлeмият oт тяx e нe пo-гoлям oт opизoвo зъpнo.

 11. Райна Касабова е пилот в Българските въздушни сили и първата жена в света, която участва във военен полет.

За да видите останалите велики български постижения, гледайте видеото тук или под публикацията!

Имаме милион причини да се гордеем, че сме българи. Страната ни е прекрасна, а ние сме народ с богата история и култура. Надявам се тези факти да са събудили у вас онова чувство, което ви кара да сте горди българи!

Ако видеото ви е харесало и ви е накарало да си спомните, защо сте горди, че сте българи в тези трудни времена не се колебайте да натиснете с всичка сила лайк бутона. Абонирайте се за канала с камбанката, за да не изпуснете нещо интересно! Можете да ни помогнете и като споделяте видеото с приятели в социалните мрежи, за да стигне до повече хора.

Ако видеото ви е харесало ето тук съм ви подготвил още две такива, които може да ви харесат:


Благодаря ви и до нови срещи! Чао!

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара