Фортисимо Фамилия с последен за сезона концерт

Произведението на Бенджамин Бритън е последният за сезона концерт на детската програма на Софийската филхармония, Фортисимо Фамилия

На 10-и април блестящите музиканти от оркестъра на Софийска филхармония ще изпълнят музикалния шедьовър на Бенджамин Бритън "Вариации и фуга върху тема от Х. Пърсел".

"Вариации и фуга върху тема от Х. Пърсел", написана като "Пътеводител за оркестъра за млади слушатели", запознава подрастващите с тембрите на различните инструменти.
Диригент на концерта е Григор Паликаров. Участва още артистът Петко Венелинов.

Бенджамин Бритън е сред най-значимите имена в музиката на ХХ век. Подобно на великия Моцарт, английският композитор проявява своята надареност много рано. Неговото творчество бележи възраждането на операта в Англия и новата (след три века мълчание) английска музика на световната сцена.
Позовавайки се на националните традиции и усвоил най-широка гама от съвременни изразни средства, Бритън е създал много произведения във всички жанрове.
Композиторът е широко известен като музикант и педагог. Подобно на Прокофиев, той създава много музика за деца и младежи.

Тенорът Питър Пиърс и поемата на Емили Бронте „Хиляди блестящи огньове“ (A thousand gleaming fires), вдъхновяват Бенджамин Бритън за едно от най-красивите му произведения. 
 
А "Вариации и фуга върху тема от Х. Пърсел"("Пътеводител в оркестъра за младия човек"), ОП.34 му осигурява световна слава през 1945 г.

Билети на eventim.bg.

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара