Актуално по ТВ на 15 април

Тази събота в bTV Репортерите - "Аз съм Бурнеша"

Радиана Божикова и Добромир Иванов разказват защо понякога жената няма друг избор, освен да бъде мъж

За съдбата на жените, избрали да живеят като мъже, разказват журналистът Радиана Божикова и операторът Добромир тази събота, 16 април в bTV Репортерите веднага след централната емисия на bTV новините. Те ще срещнат зрителите с традиции, непонятни за днешното модерно общество.

В прокълнатите планини на север в Албания живеят мъжки живот последните клетвени девици в Европа. Във филма ще научим какви са мотивите едно момиче да реши да се превърне в бурнеша – жените, които избират да изживеят живота си като мъже.

Патриархалните времена в Северна Албания раждат феномен - замяна на мъжа начело на семейството с жена. Това са времена, в които мъжете взимат решения. Жената е длъжна да се грижи за бита и отглеждането на децата. Но се появяват девойки, които се чувстват заключени в тези социални роли, готови са да тръгнат по пътя на честта, изоставяйки своята женска идентичност. Искат да бъдат уважавани жени със силата на мъж, но не за себе си, а за другите, които имат нужда от тях. Доброволно се отказват от брак и сексуални отношения и избират да изживеят живота си като мъже. Вършат мъжка работа, обличат се и се държат като мъже и имат глас в управлението на общността.

Така се появяват т. нар. клетвени девици или бурнеши. С падането на режима отваря страната към модерния свят , но нито комунизмът, нито зараждащата се демокрация не успяват да променят вековните традиции в по-откъснатите планински райони на Албания.

Екипът на предаването:
Оператор и фотограф: Добромир Иванов
Автор: Радиана Божикова
Монтаж: Александра Табакова – Ковачева
Графичен дизайн: Витали Варадинов
Музиката е на “Ajo”. Нейните песни разказват на албански за традицията/феномена бурнеша.
Танцът е от танцорката и хореограф Петя Божинова. Специално за филма тя се опита да пресъздаде емоциите чрез танц. - да разкаже за силната, бореща се за свобода, права и чест жена.
С гласа на Васил Бинев, който озвучава текста на материала.

"Леден сън" на Иван Георгиев-Гец по БНТ 1

На 16 април (събота) от 14:00 ч., БНТ 1 ще излъчи българския игрален филм „Леден сън“.

Филмът „Леден сън“ разказва история от 1985 г. В Национален институт по криогенеза (НИК) учените под ръководството на Партията достигат до нуждата да експериментират с хора. Като жертва избират млад художник Емил Тодоров – Акварела. За целта той е агитиран от състудента си - партийния художник Марчев, който всъщност знае целта на института. Но става объркване, поради съвпадение на имената и това събитие смущава съдбата на много хора. Междувременно са изтекли 20-те години на криогенезата и замръзеният се събужда. Екпериментите продължават като се изискват още жертви, а за целта Акварел предлага своя състудент Марчев.

Режисьор на „Леден сън“ е Иван Георгиев-Гец, по сценарий на Живко Георгиев, Ивайло Пенчев, Стоян Стоянов, Иван Георгиев-Гец. Оператор е Ивайло Пенчев. Музиката във филма е композирана от Данаил Георгиев-Гец и Кирил Илиевски. В ролите зрителите ще се насладят на участието на Иван Юруков, Асен Блатечки, Теодора Иванова, Бойка Велкова, Малин Кръстен, Александра Сърчаджиева и други.

Гледайте филма „Леден сън“ на 16 април (събота) от 14:00 ч. по БНТ 1

„Един за друг“ се сбогува с Мария и Виолин 

Истински екшън и наелектризиращи емоции завладяха участниците в епизодите на „Един за друг“ тази седмица. Въпреки голямото желание да останат, Мария и Виолин приключиха участието си в най-романтичното риалити. Те се изправиха на елиминации срещу Веселина и Гани, които получиха безапелационната подкрепа на останалите седем двойки в надпреварата.

„Гласуването за нас не беше толкова неочаквано. Изправихме се срещу една от най-силните двойки, която има много силна връзка с другите участници във Вилата на любовта. Тук изпитахме емоции, които няма как да изпитаме навън. Влязохме с усмивка и си тръгваме с усмивка. Беше страхотно да опознаем нови хора и да живеем с тях. Доволни сме от всичко, което направихме тук!“, споделиха Мария и Виолин за представянето си в „Един за друг“.

Още в началото на седмицата двойката от Пловдив стартира играта в дъното на класацията. В мъжкото предизвикателство Виолин не се справи достатъчно бързо с преминаването по трасето, а в женското Мария не успя да преодолее страха си от височина и се отказа. В общото изпитание те трябваше да впрегнат възможностите си и да разсъждават еднакво. За съжаление Мария не можа да отгатне кои любовни фрази и цитати е избрал да изпише Виолин с помощта на емоджита.

По време на елиминациите водещият Емо Чолаков изненада всички с новината, че се налага да вземат трудно решение. Тъй като миналата седмица никой не напусна предаването, участниците трябваше да определят дали тази или следващата седмица с надпреварата да се сбогуват две двойки. Вотът отреди само една двойка да напусне „Един за друг“ тази седмица, а следващата с предаването да се разделят две.

Какви нови и интересни предизвикателства очакват участниците? Кои двойки ще се окажат на дъното на класацията и кои ще се справят най-добре с поставените задачи? Не пропускайте да разберете в новите епизоди на „Един за друг“ от вторник до четвъртък в 21:00 ч. по NOVA.

Програма за Лазаров ден и Цветница по БНТ 2

На 16 и 17 април (събота и неделя), навръх християнски празници Лазаров ден и Цветница, БНТ 2 ще излъчи филмова програма, празнично Богослужение и фолклорен концерт „Да бъде България“.
В събота началото на празничния ден се поставя в 9:00 ч. с българския филм „Птицата“ по книгата „Някога" на Дора Габе. В ролите зрителите ще видят Виктория Димитрова, Бойка Велкова, Йосиф Сърчаджиев, Асен Блатечки, Невена Мандаджиева и други. Филмовата програма продължава с епичната драма „Синът на Спартак“ в 13:30 ч, а в 16:30 ч. следва комедията „Опак човек“ на режисьора Янко Янков.

Програмата на БНТ 2 за Лазаров ден ще продължи в 18:00 ч. с документалният филм на проф. Владко Мурдаров „Човек с качества“.

19:00 ч. е началният час на документалният филм „Раковски – Свобода или смърт“ с главната роля на Деян Донков, а в 19:30 ч. Зрителите ще се насладят на уникалния подкаст на БНТ, който се превърна в телевизионно предаване в ефира на БНТ 2 „АРТ Детектив“ с гост модела и актрисата Криста Чернева.

Програмата ще продължи в 21:00 ч. със семейно-политическата драма „Среща на върха“ на режисьора Сантяго Митре, а в ролите зрителите ще се насладят на участието на Рикардо Дарин, Долорес Фонси, Ерика Ривас, Даниел Хименес Качо, Елена Аная, Паулина Гарсия, Крисчън Слейтър и други.

Късната програма на БНТ 2 ще приключи с драмата„Роко и неговите братя“ на режисьора с участието на Лукино Висконти Ален Делон, Ренато Салватори, Ани Жирардо, Катина Паскину, Клаудия Кардинале и други.

В неделя началото на празника Цветница се поставя в 8:00 ч. с предаването „С БНТ на училище“. В 9:30 ч. започва прякото предаване от патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ в София на Тържественото богослужение по случай празника Вход Господен в Йерусалим.
Програмата на БНТ 2 на Цветница продължава в 11:30 ч. с предаването „Иновативно“, което показва новостите в науката, технологиите и бизнеса и ще продължи с обедната емисия новини „По света и у нас“.

В 12:30 ч. зрителите на БНТ 2 ще гледат предаването „Неделни нюанси със Симона Пейчева“. В 13:30 ч. БНТ 2 ще излъчи игралния филм „За любов или за пари“ с режисьор Марк Мърфи и в ролите Борат Казински, Саманта Баркс, Рейчъл Хърдууд, Ед Спилърс, Тони Уей и други, а в 15:00 ч. ще продължи поредицата „Китайската Нова година“.

Програмата на БНТ 2 на Цветница продължава с предаванията „№ 1 Туризъмът“, „АРТ стрийим“ и черно бяло кино: „Случаят Пенлеве“, като в ролите зрителите ще видят българските актьори Васил Вачев, Димитрина Савова, Наум Шопов, Константин Коцев, Емилия Радева, Стоян Гъдев и други. В 17:45 ч. започва предаването „Многоликата Япония“ с епизод 11 и документалната поредица „Срещи на 1-вия ред“.

В 18:30 е началният час на празничната фолклорна програма „Да бъде България“ и в 19:30 ще бъде излъчена поредицата, която представя уникалните за страната ни традиционни занаяти „Златни ръце“ и документалната поредица „Олтарите на България“.

В 20:00 ч. празничната програма продължава с успешното музикално предаване „Моят плейлист“.

В празничната вечер на Цветница ще се излъчи и игралният филм „Окончателен доклад“, от 22:45 ч. предаването „Събота вечер с БНТ“ с водещия Ники Станоев.
Късната програма на БНТ 2 ще приключи с трилъра „Надпревара с дявола“, като в ролите зрителите ще видят Никълъс Кейдж, Лорънс Фишбърн, Лесли Биб и Адам Голдбърг.

Гледайте програмата за Лазаров ден и Цветница по БНТ 2

Свежа порция изумителни таланти в последния кастинг епизод на „България търси талант“ - тази неделя от 20 ч. по bTV

Надпреварата при талантите продължава на пълни обороти, а началото на шоуто ще е повече от горещо

Екзотичен, красив и много секси номер ще даде горещ старт на последния кастинг епизод за сезон осем на „България търси талант“ – тази неделя от 20 ч. по bTV. Той ще предизвика лека ревност и прехвърчане на куп шеги между членовете на журито. И четиримата ще са с „увиснали ченета“ от видяното и ще признаят, че са „омагьосани“.

Грациозно самодивско изпълнение на пилон ще накара Евелин да си спомни за своята първа и единствена в живота си тренировка по пол денс. Вдъхновен от номера на сцената, с един скок Николаос ще се озове на нея, за да опита и той, а Евелин бързо ще се пошегува, че вижда „Крали Марко на пилон“.

Опитите на Нико да се „гмурне в морето от таланти“ обаче, няма да спрат до тук. Неуспехът явно ще му подейства мотивиращо и той за втори път в епизода ще се озове на голямата сцена на шоуто. Умението да балансира ще се окаже „не точно неговото“, за разлика от опита на Сашо Кадиев, който за секунди ще се включи в номера на шега и то доста успешно.

Освен красотата и майсторството, в епизода на почит ще са още младостта, самочувствието и увереността, с които талантите ще се представят. Тийн групите ще са „на мода“, но няма да липсват и съвсем млади участници, които ще се окажат истински големи таланти.

„Това е абсолютно завършено шоу“, ще заключи проф. Кантарджиев след един от тези номера, а Николаос ще го подкрепи с думите: „Това беше един хубав пакет - на един страхотен бонбон!“.

Както през целия изумителен сезон, така и във финалния кастинг епизод, цирковото изкуство ще има своите блестящи представители. Уникален фокусник ще накара всички в залата да притаят дъх и да не изпускат и секунда от случващото се пред очите им, а участник с цирково потекло ще накара професора да го поздрави от сърце: „Направи ни истинско удоволствие да те гледаме, браво“.

Авторски рап, екзотичен музикален инструмент и напълно неочакван екзотичен номер буквално ще подпалят сцената в последния кастинг епизод на „България търси талант“ , а шоуто ще бъде толкова весело, че Катето Евро ще извика през смях: „Ти си голяма работа! Ти си One man show!”.

На финала на епизода членовете на журито ще се съберат за специално обсъждане, в което ще си припомнят всички участници от началото на сезона. Четиримата ще отсеят най-добрите от най-добрите таланти, които ще продължат напред в предстоящите три полуфинала на „България търси талант“ и ще се доближат все повече до наградата от 50 хиляди лева и титлата „Талант на България“.

Тази неделя ще станат ясни първите 14 полуфиналисти в първия полуфинал на живо - на 24 април – Великден, за които зрителите ще могат да гласуват. От този момент шоуто ще навлезе в нова, решителна фаза, в която съдбата на участниците ще премине изцяло в ръцете на зрителите и техните гласове.

Не пропускайте последния кастинг и супер весел епизод на „България търси талант“ в неделя, 17 април, точно в 20 ч. по bTV.

Успешната актриса и модел Криста Чернева в „АРТ Детектив“ по БНТ 2 

Тази събота (16 април) в предаването за култура и изкуство „АРТ Детектив“ на БНТ 2 от 19:30 ч., директно от световния моден подиум и канала на Netflix ще гостува младата красавица, която привлече интернационалните медийни погледи Криста Чернева.

Водещата на „АРТ Детектив“ Симона Кръстева, представя на зрителите на БНТ 2 подробности за изпълнението на Криста Чернева в успешния сериал на Netflix „KITZ", с който определено привлече вниманието на киноманите, а критиците заговориха за нея като за новото успешно българско момиче с блестящо бъдеще в световното кино.

Криста разказва пред водещата за предизвикателствата, вълненията, родствената ѝ връзка с киното и бъдещите и амбиции. Фамилната ѝ „обремененост" като дъщеря на двама любими актьори от близкото минало - София Кузева и Панчо Чернев, е само част от предопределението да стане актриса. От 14 годишна Криста е пред обектива и нейните снимки са на кориците на най-престижните модни списания. Но да бъдеш млад и красив днес не е достатъчно, нужна е упоритост, амбиция, харизма и чувствителност, които тя притежава и иска да развива, защото е „готова да покаже коя е Криста Чернева, встрани от определенията и сравненията". Криста разказва пред камерата на БНТ 2 как, за да спечели ролята на Пипа в сериала на Netflix, като 22 годишна студентка изминава дълъг път на кастинги. Първоначално ѝ дават изключително малко информация – едва две страници реплики, като така и не става ясно в какъв мащаб е готвеният проект с нейно учатие. Тъй като всичко по това време се провежда онлайн заради пандемията, така се случват и първите два кръга от подбора на актьорите. На живо в Берлин викат малцината, впечатлили продуцентите от Netflix, като в този „отбор“ попада и българката.

Гледайте „АРТ Детектив“ всяка събота от 19:30 ч. по БНТ 2

„Ретрофит“ в „Темата на NOVA“ 

Човекът произвежда неуморно, климатът се променя, а планетата диша все по-тежко. За да отговори на екологичните й нужди, автомобилната индустрия превключва на различна скорост. По-чисти автомобили за по-зелена Европа амбициозно декларира Европейският съюз, а стъпките са малки, но значими.

Тази неделя в „Темата на NOVA” журналистът Петя Желева и операторът Реми Шуво ще разкажат за една от алтернативите за модернизация на по-стари коли. Ретрофит е трансформацията на един автомобил с двигател с вътрешно горене в електрически. До скоро този процес не беше разрешен във Франция, но през април 2020 година законът се промени и това вече е възможно. Единственото условие е автомобилът да не е произведен преди повече от 5 години.

Защо да трансформираме стария си автомобил, вместо да купуваме нов, по-малко замърсяващ? Отговорите вижте в „Ретрофит" в „Темата на NOVA“ на 17-и април, веднага след Новините на NOVA в 19:00 часа.

"Дъщерята на вълка" в поредицата "Студио Х" по БНТ 1

На 16 април (събота) от 23:15 ч., БНТ 1 ще излъчи екшъна „Дъщерята на вълка” в съботната поредица „Студио Х“.

Филмът „Дъщерята на вълка“ разказва историята на млада жена (Клеър), преминала през кървава война в Близкия изток. Тя е професионален войник, който се завръща у дома след смъртта на баща си. Връзката с подрастващия ѝ син е крехка заради дългото ѝ отсъствие, но това е въпрос на време. Тъкмо тогава момчето ѝ е отвлечено. Клеър доставя желания подкуп, но похитителите нямат намерение да върнат сина ѝ. Докато се промъква между куршуми и природни опасности, търсейки следи от детето си, Клеър е намерена от вълчица, чието вълче е застреляно от същите похитители. Лидерът на похитителите е озлобен ветеран, който познава страха и насилието, но сега ще се сблъска с майчиния гняв в дивата природа.

Режисьор на филма „Дъщерята на вълка“ е Дейвид Хакл. В ролите зрителите ще видят Джина Карано, Брендън Фер, Антон Джилис-Аделман, Ричард Драйфус и други.

Гледайте „Студио Х“ всяка събота от 23:15 ч. по БНТ 1

Баташките родове на радиожурналиста Петър Пунчев в "Джинс" по БНТ 1 

Тази събота (16 април) на Лазаров ден, „Джинс“ по БНТ 1 от 11:30 ч. отваря старите тефтери на баташките родове, за да открие родословното дърво на легендата на радиожурналистиката Петър Пунчев.

От къде е дошъл родът на журналиста и каква роля са имали в Рилския манастир? Самият Петър Пунчев ще разкаже пред камерата на „Джинс“ какво за него значи Батак – дума, място, църква, свята за всеки българин… Какво се е случило в Батак през 1876 г., как се става съдружник със Стефан Стамболов и как негов предтеча си е купил планина. Зрителите на БНТ 1 ще научат за достойнството предавано през вековете и за историите, които си струва да разказваме отново и отново.

Гледайте „Джинс“ на 16 април (събота) от 11:30 ч. по БНТ 1

Миро празнува любимия си празник в „Моето звездно парти“ по bTV

Chef Роу ще покаже на зрителите как да замесят най-вкусния козунак за предстоящите празници

Тази събота (16 април) от 18:00 ч. Chef Силвена Роу отново кани зрителите на bTV на „звездно парти“, а гост на кралицата на вкусното и здравословно хранене ще бъде Миро. Певецът ще потърси съдействието на Chef Роу, за да отпразнува любимия си празник – Възкресение Христово.

„Всяка година в семейството аз готвя по празниците, но тази година реших, че заслужаваме най-доброто“, споделя Миро за избора си да се довери на Силвена Роу.
Преди да посрещне Миро в кухнята на „Моето звездно парти“ Силвена ще покаже на зрителите как да приготвят най-вкусния домашен козунак в домашни условия за предстоящите празници заедно с друг специален гост – Нестор, който е специалист по замесването на „гвоздея“ на великденската трапеза. „Козунакът изисква много усилия и много време, но и много любов – без нея той няма как да се получи“, споделя той.

Менюто, което Chef Роу и Миро ще подготвят заедно, ще бъде в азиатски стил – за ордьовър севиче от риба тон – древно рибарско ястие от Латинска Америка, за основно – крехко агнешко на грил-тиган със зеленчуци и домашна терияки марината, а за десерт – „мокра“ торта с кисело мляко.

В края на вечерта двамата ще посрещнат гостите на домакина – неговите любими приятели Теодора Асенова, д-р Панос Цимплис и Максим Генов, който е и негов „лайф коуч“.

Не пропускайте гостуването на Миро в звездната кухня на Chef Силвена Роу – тази събота (16 април) в „Моето звездно парти“ от 18:00 ч. по bTV!

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара