Колко данни използва YouTube и как да намалите консумацията

В случай, че не разполагате с план с неограничени мобилни данни, трябва да следите изразходвания през месеца трафик. Един от най-големите консуматори на мобилни данни са видео стрийминг услуги като YouTube.

Затова си заслужава да отделите малко време, за да се запознаете с детайлите за консумация на платформата и как можете да я проследявате и ограничавате. Разбира се в случая визираме моментите когато не сте свързани с Wi-Fi мрежи.

Предаването на видео сигнал е свързано и с по-голямо количество данни. Всеки клип включва огромно количество от пиксели, които се променят постоянно, а това означава и необходимостта от предаване на много информация.

Изразходвани данни според качеството

Консумацията зависи от качеството (резолюцията), в която стриймвате. В това отношение се предлагат различни опции от 144p до 2160p (4K), ако устройството ви го поддържа и клипът е качен в такава резолюция.

При стандартното качество от 480p, YouTube препоръчва битрейт между 500 и 2000 килобита в секунда (Kbps). Осреднено може да бъде използвана стойност от 1250Kbps, което означава, че се използват 1.25 мегабита в секунда (Mbps) или 0.156 мегабайта в секунда (MB/s). Така за една минута се изразходват около 9.375 мегабайта (MB), а за час около 562.5MB.

При използване на същия подход се получават следните резултати:

  • при 240p се изразходват 225MB на час
  • 360p (315MB)
  • 480p (562.5MB)
  • 720p при 30 кадъра в секунда (fps)(1.24GB), 720p/ 60fps (1.86GB)
  • 1080p/30fps (2.03GB), 1080p/60fps (3.04GB)
  • 1440p (2K)/30fps (4.28GB), 1440p (2K)/60fps (6.08GB)
  • 2160p (4K)/30fps (10.58GB) и 2160p (4K)/60fps (15.98GB)

За стандарт се приема 480p, като при по-ниска резолюция вече се правят значителни компромиси с качеството.

Проследяване на изразходваните данни

При необходимост да следите колко данни изразходва YouTube, това е възможно както при Android, така и в iOS (iPhone). В Android това можете да направите в секцията с настройки, а след това в Мрежа и Интернет/Мобилна мрежа отворете раздела Използвани данни.

Трябва да отбележим, че в зависимост от производителя на смартфона, може да има някои разлики в наименованията на секциите и раздели. Тук има информация за общо изразходваните мобилни данни, както и разбивка по приложение.

 

От наличния списък с приложения изберете YouTube и ще видите изразходвания от програмата трафик за обозначения месечен цикъл. Това включва както на преден план, когато приложението е отворено, така и на заден, когато не го използвате. Има опция за деактивиране на достъпа до данни докато е на заден план.

Ако използвате iPhone можете да проверите изразходваните от YouTube данни в Settings и Cellular. Тук намерете YouTube в посочения списък и ще разполагате с необходимата информация.

В случая, за да проследите развитието за определен период ще трябва ръчно да ресетвате отчитането.

Как да ограничите консумацията

Най-важният съвет в това отношение е да намалите резолюцията. За целта натиснете иконата намираща се в горния десен ъгъл на клипа. Тук има секция за избор на качеството (Quality), включително за автоматично, по-високо качество на картината, икономия на данни и разширено (ръчно).

YouTube не дава данни какво се крие зад тези опции. По-високо качество най-вероятно означава 720p или по-висока резолюция, а икономията на данни може да е максимум до 480p. Автоматичният режим е най-удобен, но ако искате да спестите данни, най-добре изберете ръчно 480p за оптимален баланс.

Промяната на настройката заема само актуалния клип, а това означава, че трябва да правите това всеки път. Приложението включва и опция за обща настройка, която е скрита в профила, тук избирате настройки и предпочитания за качеството. Изборът е аналогичен и може да зависи според това дали използвате Wi-Fi или мобилни данни.

Друг начин да ограничите консумацията е чрез спирането на опцията за автоматично възпроизвеждане на клипове след приключване на гледаното от вас съдържание. Това става чрез съответния слайдер бутон в горната част на интерфейса при гледане на клип.

На някои страници от приложението, включително основната, абонаменти и резултати при търсене, YouTube автоматично показва няколко секунди от клипа, който е на екрана. Можете да направите така, че тази опция да е валидна само при Wi-Fi връзка.

Това става в секцията с общи настройки в профила, възпроизвеждане в емисиите и избор на само Wi-Fi или изключено.

Друго решение е изборът на абонамент за YouTube Premium, с който можете предварително да изтеглите клиповете, които искате да гледате. Така няма да използвате мобилни данни когато сте навън.

Източник: MUO

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара