Зеленски в очакване: Тази седмица Русия щяла да засили атаките си над Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски очаква Русия да засили атаките си тази седмица на фона на срещата на върха на Европейския съюз, на която лидерите на 27-те ще обсъдят дали да подкрепят кандидатурата на страната му за членство, предаде Ройтерс. „Очевидно трябва да очакваме тази седмица от Русия засилване на враждебните действия. Ние се подготвяме. Готови сме”, каза Зеленски в традиционното си видеообръщение.

Украйна подаде молба за присъединяване към ЕС четири дни след началото на руската инвазия на 24 февруари. В петък Европейската комисия препоръча бившата съветска република да получи статут на кандидат за членство. Лидерите на страните от ЕС ще обсъдят въпроса на срещата си в четвъртък и петък, като се очаква да одобрят молбата на Украйна, въпреки опасенията на някои държави. Самият процес на присъединяване обаче може да се проточи дълги години, отбелязва агенция Ройтерс.

Влизането на Украйна в ЕС би било в разрез с една от целите, обявени от руския президент Владимир Путин, когато той нареди инвазията - южната съседка на страната му да остане извън западната сфера на влияние. В петък Путин увери, че няма нищо против членството на Украйна в ЕС. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обаче каза, че Русия следи внимателно въпроса, предвид засиленото сътрудничество между държавите членки в областта на отбраната, отбелязва още Ройтерс.

На бойното поле руските въоръжени сили и подкрепяните от тях сепаратисти се опитват да превземат изцяло Донбас - източния украински регион, който бунтовниците вече контролират частично от 2014 г. Главната цел на офанзивата сега е Северодонецк. Вчера Русия обяви, че е превзела Метьолкино - село в източните покрайнини на промишления град в Луганска област, и че много украински бойци са се предали. Украинската армия призна за руски частични успехи.

Предалите се вчера в Метьолкино бойци от украинския националистически батальон „Айдар” са започнали да дават показания срещу свои бойни другари, заели позиции в химическия завод „Азот” в Северодонецк. Това заяви пред ТАСС източник от „Народната милиция” на провъзгласената от сепаратистите Луганска народна република. Той каза още, че преговорите за деблокиране на предприятието засега не се увенчават с успех, като обвини чуждестранни наемници, че пречат.

Вчера лидерът на Чечения Рамзан Кадиров обяви, че подразделения от руската република и силите на ЛНР приключват последния етап от прочистването на Метьолкино.

Губернаторът на украинската Луганска област Сергий Гайдай заяви, че руската армия контролира основната част от Северодонецк, но не и целия град, след интензивни сражения. Гайдай призна също, че руска атака срещу Тошковка, на 35 километра на юг, е постигнала известен успех.

Ройтерс прави уговорката, че не може да потвърди по независим път съобщенията на воюващите страни.

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара