Цената на черешите трябва да бъде поне двойна

Черешоберът тази година е напът да претърпи пълен крах. Причината е, че цената на плодовете е твърде ниска и производителите са принудени да плащат на берачите почти толкова, колкото изкарват.

Производителите в кюстендилското село Горна Гращица продават черешите си масово на пунктове, като цената е между 90 стотинки и един лев за килограм.

„Берачите искат сума от 60, 70 до 80 ст., но собствениците на черешови масиви не могат да си го позволят. Лично аз имам 17 декара и тази година съм брал само един ден с бригада. Споразумяхме се на 55 ст. И хората повече не се върнаха”, обясни кметът на Горна Гращица Кирил Кирилов.

„Няма много берачи. Но и да има, искат висока цена, която хората не могат да си позволят”, посочи пред Нова производителят на череши Даниел Чавдаров.

Според производителите цената на черешите трябва да бъде поне двойна. „Колкото струва един хляб - толкова трябва да струва един килограм череши, за да има някаква реална себестойност”, коментира производителят Борислав Бориславов. Цената обаче засега изглежда невъзможно да надвиши един лев.

В предишни години цената на черешите се повишаваше благодарение на интереса на търговци, които изкупуваха плодовете и ги транспортираха за пазарите в София. Сега такива хора почти няма и масово плодът отива в пунктовете за преработка. Там цената е твърда, независимо от качеството на черешата.

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара