За какво са достатъчни 10Mbps мобилен интернет?

Както може би вече знаете, новите мобилни оферти на A1, Vivacom и Yettel залагат предимно на ограничения в скоростта на интернета, вместо на количеството данни, както бяха досега. Сигурно пред вас стои въпросът колко всъщност ви е необходимо.

Докато при Yettel ограниченията започват от 100 Mbps, при A1 и Vivacom стъпките започват от 2 Mbps, през 10 и нагоре. Ако плащате за интернет у дома, би трябвало да сте наясно, че скорост от 100 Mbps би трябвало да ви е достатъчно за абсолютно всичко, от което имате нужда за мобилно устройство.

Първият план със скорост до 2 Mbps би стигнала само за съобщения и обаждания (без видео) и може би слушане на музика на нормално качество, нищо повече. Този план е подходящ за малки деца и възрастни, които почти не ползват данни.

За какво стигат 10 Mbps ?

За целта на този текст ограничих през Wi-Fi рутера интернета скоростта в телефона до 10Mbps, тъй като не съм с такава услуга. Ако вие имате такъв план, спокойно може да използвате само 4G, но 5G ще ви предложи по-добра стабилност на мобилната връзка.

Слушане на музика

Всички популярни услуги за слушане на музика като Spotify, YouTube Music, Apple Music, Deezer и т.н. едва преминават изискването за 1-2 Mbps, така че за тях ще ви е напълно достатъчна тази скорост.

Единственото, за което няма да ви стигне тя, е най-високият план на Tidal с най-добро качество на възпроизвеждане Hifi Plus, който изисква скорост от около 18Mbps, но този план е на цената на мобилния ви, така че може би той не е на дневен ред.

Социални мрежи

Не успях да усетя никакво забавяне при скролване във Facebook, Instagram, Twitter и TikTok. Преглеждане на видео, снимки и сторита става мигновено. Качване на 1 минута 720p видео отне около 25 секунди, а 1:53 1080p видео отне около 2 минути. Според изискванията на Facebook за излъчване на живо са достатъчни между 6 и 9 Mbps при качество Full HD. Ако все пак използвате услугата за професионално стриймване е добре да вземете мобилен план с по-висока скорост.

Гледане на видео съдържание

Видеото е съдържанието, което използва най-много данни. В моите тестове на мобилен план със скорост до 10Mbps не успях да усетя абсолютно никакво забавяне в превъртането на видео в YouTube при качество до 1080p Premium. При 4K обаче гледането на видео е невъзможно. Според изискванията на Google и Netflix - за 1080p видео е нужна скорост 5 Mbps, а за 4К – 20-25 Mbps.

Видео разговори

Тествах видео разговор през Viber и установих, че върви напълно гладко, като отсрещната страна ме виждаше изчистено и ме чуваше ясно. И двете страни не усетиха забавяне на картина и звук в нито един момент.

Сваляне на приложения

Пуснах да се изтегля от App Store сравнително леката игра Candy Crush Saga, която е големина 291 MB и се свали за под 2 минути. Diablo Immortal например е 3.5GB и би отнела над 40 минути, така че превключих на Wi-Fi без наложено ограничение, за да я сваля по-бързо.

Специално за Diablo Immortal не смятам, че можете да я играете добре при мобилна скорост 10 Mbps. При всяко зареждане, тя изтегля актуализации, а това отнема прекалено много време. Лично аз не съм мобилен геймър, но понякога играя билярд (8 Ball Pool) и шах – тези игри работят безпроблемно на тази скорост.

Не тествах всички игри, но според това, което прочетох, Fortnite би се справила добре само с 3Mbps, но ако ви е жизненоважно много да играете - препоръчвам да вземете по-висок план.

Дистанционна работа

Ако работите само със съобщения през Microsoft Teams/Slack/Zoom и с някои рядки видео разговори, на теория би ви било достатъчно до около 5-6 Mbps. За мен лично в моята работа обаче понякога изисква сваляне на големи снимки за обработка и после качването им в сайта, като парлалелно с това ползвам e-mail клиент и няколко десетки таба в браузъра и това ми е на ръба да ми стигне. Ако имаше наличен план от 20Mbps - бих взел него, но в момента ще си остана на този от 50 Mbps, който ми е напълно достатъчен, но след като изтече, ако няма друг вариант освен официалните към момента планове - ще мина на такъв със 100 Mbps.

A1 имат опция да се доплати за максимална скорост за 24 часа, което е вариант и би било прекрасно и другите два оператора да я предлагат. Така може да сте сигурни, че когато нещо ви потрябва спешно – ще можете да свършите работа.

Заключение

За мен тази скорост е достатъчна в 90% от случаите. В моя частен случай бих скочил на по-високата скорост само заради служебните ми ангажименти. Ако вие ползвате само и единствено социални мрежи, чатове, гледане на видео в YouTube и Netflix и понякога видео разговори – този план би бил достатъчен.            

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара