Леденият Вим Хоф, който си почива във вода, пълна с лед, и катери Еверест по шорти

Да гледаш как човек се потапя в ледена вода и дори блажено се отпуска в нея е гледка, на която не издържат дори хората, които не са особено зиморничави.

Вим Хоф и неговите последователите обаче влизат в басейни, пълни с ледени кубчета, планински реки и студени морета и намират в това само и единствено удоволствие и ползи. В България методът на нидерландеца нашумя покрай един инцидент, при който мъж се опита да изкачи Витоша на Нова година, облечен само по долно бельо.

Практиките на Вим Хоф обаче далеч не са инструкции за рисково поведение в планината, макар че той е изкачвал Еверест по шорти.

В основата на метода на Ледения човек, както го наричат, са практики за правилно дишане, за издръжливост и за самоконтрол.

Вим Хоф обаче не се ражда свръхиздръжлив носител на редица рекорди на Гинес. Да, от малък той обича природата и плуването и смята, че и двете имат могъщото свойство да ни презареждат. Но никакво плуване в лед и никакви ледени бани.

В свое есе Хоф признава, че всъщност усеща истинската сила, когато се влюбва в бъдещата си съпруга - Олая.

"Тя беше толкова красива. Дълга къдрава коса. Светли очи. Плътни устни. Просто прелестна", пише той в есето си. В него Хоф описва изключително силните емоции, които го завладяват от момента, в който започва връзката си с Олая.

Двойката вече има четири деца, когато започва трудностите. Жената до Хоф страда от тревожност, която се задълбочава. "Ден след ден тя се спускаше все по-надолу в тъмнината. Вече не знаех коя Олая ще ми се падне днес. Един ден тя беше страхотна майка, а на другия отказваше да стане от леглото", разказва той.

В тези все по-тежки моменти Хоф започва да усеща, че студът по някакъв начин го успокоява и му помага да събере мислите си.

Младият мъж е изправен не само пред болестта на жена си, но и пред предизвикателството да отглежда четирите им деца почти сам. "Децата и аз все още обичахме Олая с цялото си сърце, но осъзнавахме, че не можем да разчитаме на нея", споделя нидерландецът.

А след това, докато е на поход в планината, Хоф получава фаталната новина - че жената до него е скочила от осмия етаж на жилищната им сграда и се е самоубила. Преди това е целунала децата си за сбогом.

След загубата Хоф приема студената вода като начин да се излекува. Както самият той посочва, докато е потопен в студена вода, той се възвръща към реалността, започва да взима трезви решения, не оставя емоциите от смъртта на Олая да го ръководят.

"Това даде възможност на разбитото ми сърце да си почине, да се възобнови. Децата ми помогнаха да остана жив, а студената вода ми помогна да се излекувам", категоричен е Хоф. "Когато си в студената вода, не мислиш за ипотеката, за следващото си ядене, за емоционалния си багаж. Просто си в нея и оцеляваш", обяснява той.

Методът на Вим Хоф включва техники за дишане, заимствани от Тибет, комбинирани с тренировки за издръжливост на студ.

В блога си Хоф препоръчва тибетската медитация Туммо, която буквално означава "вътрешен огън". При нея човек си представя, че в корема си, в областта около пъпа, има балон, пълен с огън и чрез дишане топлината от тези пламъци трябва да се разпространи по цялото тяло, за да доведе до приятно чувство на отпускане.

Като втора основа на своя метод нидерландецът посочва издръжливостта на студ. Упражненията спомагат на всеки да въведе ледените бани в живота си постепенно (ключовата дума е именно "постепенно").

Потапянето в студена вода и ледените душове не се започват изведнъж, а с много бавни "бебешки" крачки. В своя блог Вим Хоф препоръчва сесиите, дори и за опитни в метода, да продължават не повече от 10 минути.

През това време контролът върху дишането остава точно толкова важен. За да се поддържа формата между сесиите се практикуват ледени душове, за да не отвиква тялото на студа.

Разбира се, каляването (моржуване) в ледени води и на студ далеч не е някаква новост - то се практикува в Северна Европа и Северна Азия от векове.

Вим Хоф обаче го обединява с тибетската медитация, която нормализира дъха и спомага тялото по-лесно да понесе минусовите температури. Той самият е в състояние да пробяга полумаратон бос в снега и да преплува 66 метра под слой лед.

За метода на Хоф се смята, че спомага за намаляване на стреса, редуциране на телесното тегло, подсилване на имунната система. Някои разкази в сайта му гласят, че ледените бани и дишането са излекували автоимунни заболявания и тревожни разстройства. Доказано е и че студената вода влияе благоприятно на кожата.

Редица знаменитости открито говорят, че следват метода на нидерландеца, като сред тях са Лиъм Хемсуърт, Дейвид Бекъм, Орландо Блум, Опра Уинфри, Гуинет Полтроу и други.

Пред "Дейли Мейл" Хоф споделя, че веднъж британска компания му предложила 50 хил. евро само за едночасова лекция.

Успехът има и тъмна страна за него - Вим Хоф се чуди дали не е можел да помогне на Олая, ако е имал повече знания за методите си тогава.

В разговора си за "Дейли Мейл" той разкрива, че жената до него е имала и диагноза шизофрения и според психиатрите е имала седем отделни самоличности. Терапиите, хапчетата и инжекциите само са задълбочили болестта и са довели до фаталния ѝ край.

"Ако тогава знаех това, което знам сега, щях да направя нещо. Но преди нямахме толкова информация за менталните заболявания, колкото има в момента", добавя Хоф. Утешава го, че децата му гледат на неговия метод и на работата му като на следване на завещание, което Олая безмълвно е оставила след себе си.

Въпреки че е над 60, Хоф посочва, че е "по-здрав от младеж". Според него всеки може да постигне това - да бъде здрав както физически, така и ментално.

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара