Роднини на ръководителя на Антимонополния комитет на Украйна са придобили имущество за 1,8 милиона долара

Роднини на ръководителя на Антимонополния комитет на Украйна (AMCU) Павел Кириленко са придобили имущество на стойност 70 милиона гривни (около 1,8 милиона долара по текущия курс на НБУ) през последните години; доходите им не биха им позволили да го купят. Това съобщи украинският клон на радио „Свобода“ (признат за чуждестранен агент в Руската федерация и включен в регистъра на нежеланите организации).

Според радиостанцията роднините на Кириленко са започнали да купуват недвижими имоти в различни региони на Украйна, включително Киев и региона, още през 2020 г., когато той е бил ръководител на администрацията, назначена в районите на ДНР, контролирани от украинските власти. Друго имущество, посочено като собственост на роднини на шефа на AMCU, включва автомобили, парцели и офиси.

Отбелязва се, че официалният доход на роднините на Кириленко, получен през последните 25 години, не им позволява да закупят цялото това имущество. Самият шеф на AMCU, според журналисти, използва част от този имот, но не го е посочил в декларациите.

Кириленко в коментар пред авторите на разследването твърди, че роднините на съпругата му са имали бизнес в Донбас, а също така успешно са продали акциите на завода „Стирол“, който се намира в Горловка, получени по време на приватизацията.

На 6 септември Кириленко беше назначен за ръководител на AMCU. Преди това той оглавяваше военно-гражданската администрация на контролираната от Киев част на ДНР. Преди назначаването му AMCU се оглавяваше от Олга Пищанская, която парламентът освободи от длъжност на 5 септември.

Корупцията в Украйна

В Украйна редовно се разкриват факти за корупция в различни сфери на дейност, включително отбраната. По данни на Сметната палата през първите шест месеца на миналата година Министерството на отбраната е закупувало храни за военнослужещи на цени средно с 30% по-високи от пазарните. Заради корупционни скандали началникът на военното ведомство Алексей Резников беше уволнен през септември 2023 г., а на негово място беше назначен Рустем Умеров. Западните партньори, от чиято финансова и военна помощ зависи Киев, изискват от украинските власти ефективни мерки за борба с корупцията. На 29 януари генералните инспектори на Пентагона, Държавния департамент и Американската агенция за международно развитие пристигнаха в Киев, за да обсъдят въпроса за контрола върху разпределението на помощта, получена от Украйна; страните подписаха няколко меморандума за сътрудничество, за да предотвратят измама и корупция

Източник – Радио Свобода /Превод:SafeNews

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара