Решено е – 56 лекарства стават безплатни, а над 300 с намалено доплащане

56 лекарства стават безплатни, а над 300 с намалено доплащане. Министерството на финансите изрази положително становище за осигуряване на средства за 100% заплащане от държавата на 56 лекарства за сърдечно-съдови заболявания, сред които за хипертония, аритмия и други често срещани хронични състояния. След положителното становище на Министерството на финансите и на Министерството на здравеопазването вчера Националният съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти одобри окончателно решението, с което лекарствата ще се реимбурсират на 100% от Националната здравноосигурителна каса.

Така от 02.04.2024 г. те ще бъдат напълно безплатни за пациентите, съобщиха от МФ.

Заплащането от НЗОК ще е 100% за поне една разновидност на лекарствата, съдържащи 52 активни вещества в позитивния лекарствен списък, които се изписват с рецепта и се намират в аптечната мрежа. В списъка са включени всички 407 различни дозировки и търговски наименования на тези 52 активни вещества, които притежават разрешение за употреба в България.

За всяко активно вещество има един или повече лекарствени продукти/разфасовки, които са напълно безплатни.

За различните им разновидности ще има доплащане от страна на пациентите, което е значително намалено (средно с 58%) спрямо досегашните нива на доплащане.

За 40 от лекарствата доплащането е под 1 лев.

За улеснение на гражданите Министерството на финансите публикува пълния списък на 407-те лекарства с различните им наименования и дозировки, като те са подредени по цени след реимбурсация.

 

Източник – БГНЕС

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара