Съветите на психиатъра: Как да избегнем стреса за организма ни при преминаване към лятно часово време


К
ак да избегнем стреса на организма ни при преминаване към лятно часово време. Броени дни остават до преминаването към лятно часово време. В събота срещу неделя през нощта точно в 03:00 часа стрелките на часовниците се местят с час напред, което означава и час по-малко сън.

Според експерти стресът за организма е толкова голям, че в световен мащаб в понеделник след смяната на часа сигналите за сърдечни проблеми са с 60% повече.

Преходът от зимно към лятно часово време създава проблеми най-вече сутрин, но за да се съвземем от промяната дори психически е нужна около седмица, обясняват психолози.

„Психиката се наглася на един динамичен стереотип – час, в който ставате, пиете си кафето, шофирате до работа, прибирате се, имате свободно време. Най-важното е за хората, които приемат лекарства. Те ще трябва да ги взимат час по-рано, което за някой състояния може да е фатално”, смята д-р Герев.

„Едно европейско проучване сочи, че с 45% се качват катастрофите в понеделник след смяната на часовото време. Установено е, че трудовите злополуки се качват с над 50% и то в сутрешните часове”, обясни д-р Герев.

„Хубаво е хората, които приемат лекарства, още от сега да започнат с по 10 минути да бутат приема”, коментира той.

Може да започнем да ставаме и с по 10 минути по-рано.

SafeNews припомня, че към лятното часово време с един час напред ще преминем 3 часа след полунощ на 31 март (неделя). Тогава в 3:00 часа стрелките на часовника ще се преместят час напред и ще показват 4:00 часа. Към зимното часово време ще преминем на 27 октомври, неделя. Тогава в 04:00 часа стрелките ще се върнат с 1 час назад и ще стане 03:00 часа.

Източник – Нова телевизия

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара