Защо да изберем изварата пред сиренето

Вероятно досега не сте обръщали много внимание на изварата. Оказва се обаче, че този продукт трябва да заеме подобаващо място на трапезата и дори да измести други млечни продукти, на които в момента се дава предпочитание.

Ето и 10 причини да започнете да консумирате извара:

Изварата е предпочитан продукт сред спортистите

Този продукт съдържа голям процент протеини – 27 грама на чаша извара. Следователно този продукт съдейства за изграждането на мускули. В допълнение изварата съдържа и голям брой незаменими аминокиселини, които осигуряват на организма достатъчно гориво за нормална физическа активност.

Вечерята с извара ще съдейства и за подобряване на съня

След физически натоварен работен ден изварата е препоръчително да се консумира за вечеря, за да възстанови претоварените мускули и да съдейства за растежа им, докато спите през нощта.

Изварата предпазва здравето на костите

Този млечен продукт доставя изграждащите костите елементи фосфор и калций. Както калцият, така и фосфорът са жизнено необходими за поддържане на здрава структура на костната тъкан. Освен тях изварата съдържа и желязо, магнезий и разбира се лактоза.

Тя заздравява косата и ноктите

Благодарение на съдържанието на калций в изварата, тя заздравява не само костите, но и ноктите, и косата. А и е подходяща за абсолютно всяка възрастта – от деца до възрастни.

Съдържа витамин В2

Изварата съдържа предостатъчно количество рибофравин или както още е известен – витамин В2. Той съдейства за преобразуването на приеманите протеини, въглехидрати и мазнини в енергия. В една чаша извара се съдържа приблизително 0,4 грама рибофлавин, докато дневната нужда при мъжете е от 1,3 мг дневно, а при жените – 1,1 мг дневно.

Препоръчителна е при диети

Изварата е отличен диетичен продукт за хората, които се стремят да отслабнат. Те спокойно могат да включат обезмаслена извара в диетата си, като дори съществувадиета за отслабване с извара.

Извара при превенция на рак

Твърди се, че съществува връзка между консумацията на извара и превенцията на ракови заболявания. Йохана Будвиг, германски биохимик, разработва диетата Будвиг през 50-те години на миналия век, която включва консумиране на ленено масло, смесено с извара.

Използва се при профилактика на редица заболявания

Консумацията на извара е отлична профилактика и за редица други заболявания, включващи атеросклероза, хипертония, остеохондроза, туберкулоза, анемия, затлъстяване.

Изгодна цена 

Цената на изварата е в пъти по-ниска от тази на сиренето, което ви спестява много разходи.

Заместител на сиренето в кулинарията

Изварата може да участва в редица ястия, в които традиционно сте свикнали да използвате сирене. Лесно обаче можете да замените сиренето с извара в тези храни и те да са не по-малко вкусни.

Източник: 10te.bg

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара