Честито! Отпадна паспортният контрол на летищата към страните от Шенген

Честито! Отпадна паспортният контрол на летищата към страните от Шенген.
От полунощ на 31 март българските граждани, пътуващи в Шенгенското пространство, вече не подлежат на паспортен контрол. Ще има само на проверка на летищна сигурност.

Децата ще могат да пътуват в Шенгенското пространство без декларация за съгласие от родител

Съществуващите гишета за паспортен контрол на летище София остават в историята.

Така след чекирането на билета на пътника, той ще преминава проверка летищна сигурност (проверка на багажа). Полетите към Шенгенското пространство ще се извършват от ръкавите. А паспортна проверка ще има в дъното на залата, където ще функционират гишета.

За заминаващите

Пътувайки до страна членка на Шенген, регистрирате багажа си. След това предстои само проверка сигурност. После се отправяте към вашия изход (гейт) за излитане, без да преминавате паспортен контрол. В Шенген влизат и държавите Швейцария, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн, уточниха от Летище София

На митнически контрол подлежат граждани, пътуващи за страни извън ЕС, както и пътуващи транзит до трети страни през страна членка на Шенген.

Ако вашата дестинация е до страна извън Шенгенското пространство, то процедурата по пътуване остава същата, както е до този момент – регистриране на багаж, проверка сигурност, митнически контрол и паспортен контрол, информират от летището.

За пристигащите

Ако пристигате от страна членка на Шенген, след кацането на самолета се отправяте директно за получаване на вашия багаж, ако имате регистриран багаж, без да преминавате паспортен контрол. На митнически контрол подлежат пътници, пристигащи от страни извън ЕС, и пътници пристигащи от трети страни през страна членка на Шенген.

Ако пристигате от дестинация извън Шенгенското пространство, то процедурата по гранична проверка и митническа проверка преди получаването на регистрирания ви багаж остава същата, както е до този момент, посочват още от Летище София.

Децата ще могат да пътуват в Шенгенското пространство без декларация за съгласие от родител

Гранична полиция няма да изисква декларация за съгласие от родител за напускане на страната на дете и всички малолетни и непълнолетни български граждани ще могат да пътуват без това ограничение в Шенген, информират от Летище София.

„За деца с придружител няма да се извършва граничен контрол и проверки. Не са необходими декларации, но ако има родител, който не желае детето му да пътува с другия родител, има съответната процедура от районния съд и да се издаде заповед детето да не пътува в чужбина“. Това обясни Антон Златанов, директор на Главна дирекция „Гранична полиция“ (ГДГП). Той заяви, че остава правото за полицейски проверки, в случай, че органите на реда преценят, че е необходимо. Златанов поясни, че непълнолетните лица (14-18 г.) могат да пътуват сами, без декларация за съгласие от родител за напускане на страната, в Шенгенското пространство.

Изискването за декларация на деца под 18-годишна възраст, които пътуват само с един родител или настойник се запазва, когато детето пътува към трета страна. По вътрешни полети това изискване отпада.

Източник: Летище „София“

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара