Хомеопатията - вредна или полезна?

Има много привърженици на хомеопатията и алтернативната медицина, макар медицинският ефект от тях да не е винаги доказан. Нещо повече – има случаи, когато тези средства са крайно неподходящи и дори опасни.

Според акад. Иван Юновски това не е наука и е дори опасно да се лекуват хора с хомеопатия. А БАН иска хомеопатията да отпадне като университетска дисциплина.

„Това е съмнителна медицинска практика, наречена е и лъженаука от световната научна общност. Самите туби и хапчета никой не ги изследва. Те не подлежат на никакъв контрол, съгласно разпоредбите на закона. Ако сменим етикета, не може да разберем какво в коя туба има“, каза акад. Юновски в ефира на БиТиВи.

Но нека разберем повече за хомеопатията!

Не помага, но поне не вреди. Така ли е наистина?

Мнозина следват максимата, че дори ефектът от хомеопатията да не е доказан, то е поне сигурно, че хомеопатичните средства не вредят на организма. Проучване на австралийския Съвет за национално здраве и медицински изследвания стига до заключението, че това не е точно така. Учените са провели 57 изследвания на общо 68 различни клинични картини. Резултатът от детайлното им проучване сочи, че няма доказателства за полезно действие на хомеопатичните продукти.

Допълнително авторът на проучването предупреждава, че заместването на класическите лекарствени препарати с хомеопатични средства излага пациентите на голям риск. Хомеопатията не е подходяща за лекуване на хронични, сериозни и потенциално опасни заболявания, подчертава професор Пол Глазиу. На това последва отговор от британския Институт за изследване на хомеопатията. Оттам заявиха, че изследването на ръководения от Глазиу екип не опровергава ефекта от хомеопатичните средства по принцип, а само показва, че засега няма достатъчно доказателства по този въпрос.

Има ли опасни вещества в хомеопатичните продукти?

Германската лекарка Натали Грамс успокоява, че даже и когато веществата в хомеопатичния продукт са отровни, разреждането обикновено е толкова голямо, че от тях няма как да произлезе опасно въздействие. Според нея, голямата опасност е друга – хората, които се осланят на хомеопатични средства, често отказват или забавят приема на други, по-подходящи лекарства, а това понякога води до фатални последици.

В интервю за интернет портала GMX Грамс говори и за опасността от т.нар. медикаменти на растителна основа. Змийското мляко, например, е природен продукт, но той може да причини увреждане на черния дроб, обяснява лекарката. Жълтият кантарион пък може да отслаби ефекта на противозачатъчните хапчета и, ако се предозира, да увеличи чувствителността на кожата към светлина.

“Природен продукт” не винаги означава, че той е безобиден, допълва тя.

“За съжаление в лечението на пациентите няма как да се прави разлика между „меки“ и „твърди“ лекарствени средства. Има само ефективни и неефективни”, казва доктор Натали Грамс. И дава конкретни примери – предписването на антибиотик на дете за хрема е пример за неефективна медицина. Изписването на хомеопатични глобули за възпаление на средното ухо са пример за крайно лоша медицина, дори и те да не предизвикат странични ефекти.

Източник: DW

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара