В Будапеща се проведе масова демонстрация с искане на оставката на Орбан

В Будапеща се проведе масова демонстрация с искане на оставката на Орбан. Демонстрация с искане за оставката на унгарския премиер Виктор Орбан и главния прокурор Петер Полт се проведе във вторник вечерта в Будапеща. Няколко хиляди души – много с факли в ръце – организираха шествие от сградата на Генералната прокуратура до парламента и проведоха митинг на централния площад Лайош Кошут.

Акцията беше организирана по призив на бившия държавен служител Петер Маджар, който публично обвини властите в системна корупция. Той публикува запис на домашен разговор с бившата си съпруга Юдит Варга, която наскоро подаде оставка като министър на правосъдието заедно с президента на страната Каталин Новак заради скандала с помилването на мъж, замесен в престъпление педофилия.

На записа можете да чуете Варга, който тогава оглавяваше Министерството на правосъдието, да говори за опита на помощници на ръководителя на ведомството, премиера Антал Роган, да унищожат част от доказателствата по така нареченото дело Волнер-Шадл .

Основният му обвиняем е бившият държавен секретар на Министерството на правосъдието Пал Волнер, който през 2022 г. беше обвинен в получаване на подкупи от бившия шеф на службата за съдебни изпълнители Дьорди Шадл. Прокуратурата им иска лишаване от свобода.

Във вторник Маджар даде показания пред прокурорите като свидетел по делото и след това организира демонстрация с искане за оставката на Орбан.

Той обяви намерението си да създаде партия, за да се противопостави на сегашната власт на следващите парламентарни избори.

От прокуратурата увериха, че разследването по случая ще бъде завършено и по него не са извадени доказателства. От своя страна представители на правителството нарекоха изявленията на Маджар „буря в чаша чай“, а Варга публикува публикация в социалните мрежи, в която изразява недоволство от действията на бившия си съпруг, който тайно записва разговора им.

Очаква се политическата опозиция да се опита да завърти скандала, който избухна само месец и половина след оставката на президента и правосъдния министър. За правителството и управляващата партия „ФИДЕС – Унгарски граждански съюз“ това е изключително неизгодно предвид наближаващите избори за Европейски парламент, насрочени за началото на юни

Източник – ТАСС/Превод:SafeNews

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара