Радев връчва втория мандат утре: Какво следва?

Президентът Румен Радев връчва втория мандат утре, сряда, 27 март. С това продължава конституционната процедура около формирането на правителство в 49-ото Народно събрание. Президентът е на ход след провала на първия проучвателен мандат за съставяне на кабинет на ГЕРБ-СДС с кандидат-премиер Мария Габриел.

Радев връчва втория мандат

Утре в 15:00 часа Румен Радев ще връчи втората папка за формиране на правителство.

Ще я получат от „Продължаваме промяната – Демократична България“, с чийто мандат управлява Николай Денков през последните девет месеца. Папката ще получи кандидат за министър-председател, посочен от втората парламентарна група.

По Конституция кандидатът за премиер ще разполага със седмица, за да предложи на президента състав и структура на кабинет или да върне мандата неизпълнен.

България официално отива на избори. Това стана ясно от изявление на партията на Бойко Борисов, припомня HristovHQ.

В него те пишат:

„Няма да участваме в опити за съставяне на правителство с втория и третия мандат. Нека българските граждани, чрез избори решат кой и как трябва да управлява България.“

ПП-ДБ правят последен отчаян опит да спасят правителството. Атанас Атанасов, от името на партията, предложи вторият мандат да е национален, а премиерът – от партия ГЕРБ, припомня HristovHQ.

По време на извънредното заседание, оето депутатите ще гласуват проекторешението за неуспех на първия мандат на ГЕРБ-СДС, Атанасов отправи призива си казвайки:

„Днес е облачен ден за българската демокрация.“

„Дали слънцето ще пробие зависи от тази зала, иначе ще последва градушка. ПП-ДБ потвърждаваме готовността да реализираме този мандат като общ, т.е. Национален с ГЕРБ-СДС. Премиер – взаимноприемлива кандидатира, излъчена от ГЕРБ-СДС. Запазване на сегашната структура на Министерски съвет. Това не е покана за преговори, заяви Атанасов. Това е предложение с израз на готовност да изпълним ангажиментите, които публично поехме преди 9 месеца”.

При отказ – ще считаме, че сме изпълнили ангажимента си и ще върнем неизпълнен мандата, заяви Атанасов.

ПП-ДБ очакват официален отговор до датата на връчване на втория мандат.

Като публично политическо харакири, определи чутото лидеркага на БСП Корнелия Нинова

Думата взе и съпредседателят на Продължаваме промяната Кирил Петков.

„Ще бъде най-голямата грешка, ако определите чутото като молба. Не разбирате ли, хора, че в политиката, както и в живота, най-важното нещо е да си спазваш думата. Да го правиш не от страх, алчност, а от чувство за дълг“, обясни той.

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара