Чака ни летен април! Ето какво гласи месечната прогноза

Чака ни летен април! Ето какво гласи месечната прогноза. След откровено летния финал на месец март, 2024 година, началото на месец април също ще наподобява юнско лятно време.

Тази година средните месечни температури през април ще бъдат над нормата, в рамките на 16 до 22 градуса. Месечната сума на валежа в по-голямата част от страната ще бъде под обичайните количества. Повече валежи се очакват през първата десетдневка в югозападните и южните  райони, като очакваните количества ще бъдат повече от климатичната норма – от 70 до 80 л/м2.

През втората и третата десетдневка валежите ще бъдат климатичните норми, ще бъде по-топло от нормалното, най-топло в южните райони със средни максимални температури от 21 до 23 градуса, в северната половина от страната от 18 до 21 градуса.

След слънчевото и сухо начало на април, от 2 до 3 април ще бъде дъждовно с повече по количество валежи по в централните и в източните райони до 30 – 40 л/м2.

От 5 до 6 април и в края на първата десетдневка около 10 април ще превалява главно в Югозападна България.

От 11 до 18 април започва по-продължителен сух период с мъгли в поречията и ниски облаци по Черноморското ни крайбрежие.

От 19 до 23 април се очаква нови дъждове, с повече количества до 20 л/м2 в Източна България и в югозападните райони до 10 л/м2. Сухият период с краткотрайни намалени видимости и повече слънчеви часове през деня се очертават от 23 до 29 април.

В края на месеца по-студен и влажен въздух от север ще обхване Балканите. Чувствително ще захладнее и застуди.  Ще вали дъжд, а в планините дъжд и сняг.

Април е типичен пролетен месец. Средните температури са с 3, 4 градуса по-високи от тези през март. Слънчевото греене и продължителността на деня продължават да растат. Валежите обикновено също са повече, като се увеличава интензивността им и често имат краткотраен, но проливен характер. Средно има два, три дни с гръмотевични бури.

Опасността от слани е голяма, но към края на месеца те не са характерно явление. Като цяло по-топлите дни имат преимущество над по-студените.

Геомагнитна прогноза

Спокойно и с ниска интензивност на Балканите

Месец Април ще започне с ниска интензивност на земното магнитно поле. До 5 април ще бъде спокойно без геомагнитни бури. Повишение на геомагнитната активност се очаква през периодите от 6 до 07 април, от 09 до 11 април и от 18 до 20 април. На 4 април, но и на 5 април има условия за слаби геомагнитни бури в полярните области на Земята, които няма засегнат средните географски ширини и  Балканите.

Средните максимални температури за април са между 15 и 20 градуса, а средните минимални – между 4 и 9 градуса. Сухите периоди за месеца са между 1 и 3 април, 14 и 17 април. Валежните периоди са 4-13 и 18-29 април. Нормата за валежите в равнинната част на страната е от 35 до 70 литра, в планинските райони до 100, 120 литра на кв. м.

Народна метеорология

Чакаме дъжд за плодородна година

Народната метеорология включва прогнози за времето, които са основани на традиционните познания и наблюдения върху движението на небесните тела, атмосферните явления, поведението на животните, състоянието на дърветата и растенията.

В тях е синтезиран многовековният трудов опит на селския стопанин и обикновено те се предават от поколение на поколение като потвърдено от практиката познание. За април народната метеорология гласи:

Когато има слана през април и е студено, годината не ще да е плодородна. Ако април е дъждовен, годината ще е плодородна.

Автор: Петър Янков, дежурен синоптик на ТВ-МЕТ

Източник: Труд

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара