Русия почерня от скръб! Ден на национален траур за жертвите от касапницата в Москва

Русия почерня от скръб! Ден на национален траур за жертвите от касапницата в Москва.

В Русия днес е Ден на общонационален траур заради зверската терористична атака, извършена в Crocus City Hall в Красногорск край Москва на 22 март, петък.

Руският президент Владимир Путин обяви 24 март за ден на траур. Той изрази дълбоки съболезнования и обеща всякаква необходима помощ на жертвите и семействата на жертвите. С думи на благодарност държавният глава се обърна към пожарникарите, спасителите, лекарите и обикновените руснаци, помогнали за спасяването на хората от центъра.

Путин също увери, че властите ще предприемат всички необходими мерки за изясняване на подробностите около престъплението, идентифициране и наказване на „всички, които стоят зад терористите, подготвили това престъпление“.

Вече са задържани 11 съпричастни, сред които 4-ма преки извършители. Разузнавателните служби продължават да идентифицират съучастниците.

Цяла Русия скърби за загиналите при терористичната атака. От 23 март в различни градове се провеждат възпоменателни събития. Някои региони вече въведоха траур от 23 март. В редица от тях, например в Кузбас, той ще бъде три дни.

В Санкт Петербург се появиха спонтанни мемориали на Пътя на Василевския остров и близо до сградата на Руската национална библиотека (РНБ) на Московски проспект. В Перм жителите носят цветя на площада на уралските доброволци, в Оренбург – на стелата „Ангел на мира“.

В Ижевск, Казан, Нижни Новгород, Пенза, Чебоксари и Уфа възникнаха спонтанни паметници. В Петрозаводск свещи се палят на брега на Онежкото езеро. А в Нарян-Мар полагат цветя в културния център Арктика, въпреки 20-градусовата слана и вятъра.

си на излъчване, премахвайки хумористични програми от него. Това направиха например в Gazprom Media. (управлява NTV, TNT, „Петък!“, TV-3, TNT4, „Мач ТВ“, „Мач! Държава“, „Събота!“) и VGTRK. Канал 1 също отказа реклама.

Във връзка с трагедията московските театри отмениха представленията, насрочени за 23 и 24 март. Сред тях са премиерните представления в Театъра. В. В. Маяковски и др. Обявените продукции не се състояха в Болшой и Мали театри, RAMT, Московския художествен театър на името на. Чехов, Театър на сатирата, Ленком Марк Захаров и други културни институции.

Подобно решение взеха Кремълският дворец, Московската държавна консерватория на името на П. И. Чайковски и концертната зала Зарядие. Веригата кино „Каро“ обяви спиране на дейността си този уикенд. и „Москино“. На 24 март залите от мрежата на кино Мираж също няма да работят.

Музеите в Москва са отворени за вход, но без публични събития. В 12:00 московско време е планирано да бъде обявена минута мълчание – всички федерални музеи ще се присъединят към тази акция на паметта. В знак на скръб за жертвите Музеят на победата на хълма Поклонная ще бъдат запалени свещи на десетки плазмени екрани.

Някои спортни събития няма да се състоят през следващите дни. Приятелският мач на руския национален отбор срещу отбора на Парагвай, който се очакваше в понеделник във ВТБ Арена в Москва, беше отменен. Освен това Руският футболен съюз отмени мачове от турнири под негова егида, които бяха планирани за уикенда – мачове от втора и трета дивизия на руското първенство, както и мачове от националния шампионат сред женските отбори.

Някои държави също обявиха траур в знак на солидарност с Руската федерация. Това направиха например властите в Никарагуа, Република Сръбска и Абхазия.

Властите на Великобритания, Германия, Испания, Италия, Канада, САЩ, Франция и редица други страни осъдиха терористичната атака и изразиха думи на подкрепа към руския народ. Интерпол заяви, че е готов да помогне на Руската федерация в разследването.

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова изрази благодарността на руската страна към „всички, които не останаха безразлични пред лицето на трагедията“. В същото време, в светлината на продължаващото разследване, тя подчерта, че Москва ще предприеме всички необходими стъпки, за да гарантира, че международната общност най-накрая ще се събуди от „това западно опиянение от „всепозволеност“ към режима в Киев под предлог за противодействие на Русия.

Източник: ТАСС

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара