Мария Капон: Да живее сектнанската мисъл на самодостатъчните

Да живее сектнанската мисъл на самодостатъчните. Това написа във Фейсбук Мария Капон.

HristovHQ публикува коментара без редакторска намеса:

Сега с избора на служебния кабинет всички ще видят великите промени на Конституцията, с които направиха избора на премиер и кабинет да е само от ГЕРБ. Каквото и да се извади, все ще е избор между ГЕРБ. Напук на Радев ли? Глупостта няма граници! Да живее сектантската мисъл на самодостатъчните! Ще лъсне цялата тъпотия на историческия компромис и турското кафе, в скут или извън!
Но имат време да се хвалят, реалността ще ги довърши вкупом.

HristovHQ припомня, че приетите промени в Конституцията предвиждат:
Ограничават се правомощията на президента при съставяне на служебно правителство.
При служебно правителство премиер ще се избира между списък от хора. Той включва действащите председател на Народното събрание, управител или подуправител на БНБ, председател или заместник-председател на Сметната палата, омбудсман или заместник-омбудсман.
Първоначално списъкът включваше и председателят на Върховния касационен съд, но той отпадна след критики от страна на конституционалисти.
Мандатът на главния прокурор се намалява от 7 на 5 години.
Освен това главният прокурор няма право да се кандидатира за втори мандат.
Обособяват се Висш съдебен съвет с 15 членове и Прокурорски съвет с 10 членове.
В новия формат на Висшия съдебен съвет влизат председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд, 8 членове, избирани от съдиите и 5 членове, избирани от Народното събрание.
В Прокурорския съвет влизат главният прокурор, двама членове, избирани от прокурорите, един член, избиран от следователите и 6 членове, избирани от Народното събрание.
Българи с двойно гражданство вече могат да бъдат избирани за народни представители. Условието е да са живели последните 18 месеца в страната.
Позицията в този коментар отразява личното мнение на автора и може да се различава от тази на HristovHQ

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара