Веселин Марков e напът да стане шеф на ДАНС. Но кой го предложи?

Веселин Марков e напът да стане шеф на ДАНС. Но кой го предложи? Днес той е съветник на премиера в оставка Николай Денков и парламентарен сътрудник на Атанас Атанасов. Освен това е дясна ръка на влиятелния бивш шеф на контраразузнаването Иван Драшков.

Всъщност тримата, – Атанасов, Драшков и Марков, са колеги от времена на Националната служба за сигурност (НСС)

Твърди се, че те са запазили добрите си отношения. Именно поради тази причина не е голяма изненада, че Марков е предложен за шеф на ДАНС.

Иван Драшков винаги е имал изключително силни позиции в Москва. В годините, в които той работи в НСС, той оглавява руския отдел. Там негов подчинен е и Веселин Марков. (По-късно Марков става началник на отдела, който дебне за оръжие и наркотици.) По онова време в българското посолство в Москва представител на МВР е Румен Тошев. Той също е бил служител в НСС.

През 1991 г. Драшков напуска контраразузнаването. Той прави частна фирма, в която съдружник му е Румен Тошев, но бизнесът им не потръгва. Само една година по-късно те се връщат отново в Националната служба за сигурност.

Румен Тошев е изпратен в посолството в Москва по времето, когато МВР се оглавява от Георги Петканов. Като зам.-министър на вътрешните работи Бойко Коцев, който след това става посланик в Москва, предлага Иван Драшков да заеме шефския пост в НСС. Той е овакантения от днешния лидер на ДСБ Атанас Атанасов.

За кандидатурата на Драшков настоява и Бойко Борисов, който тогава е главен секретар на МВР

Нещо повече, той дори твърди пред Петканов, че американците много искат точно Драшков да оглави НСС.

В крайна сметка от БСП налагат за шеф на НСС Иван Чобанов. Интересното е, че преди да стане директор на контраразузнаването Иван Чобанов, заедно с Цветан Цветанов, са мъжките секретари на Бойко Борисов.

Иван Драшков не става шеф на НСС, но днес неговият бивш подчинен и дясна ръка Веселин Марков е на път да оглави ДАНС

Двамата остават изключително близки и след периода в НСС. Веселин Марков става шеф на охраната на КТБ по времето на банкера-беглец Цветан Василев. Дори запознати припомнят, че той много е помогнал на сина на Иван Драшков, който носи същото име като баща си, да получи необезпечени кредити, с преференциални условия от банката, за да развива спокойно огромния си строителен бизнес.

КТБ се оказва и банка, която обслужва фирмите на Веселин Марков и Иван Драшков. Любопитно е, че те ползват услугите на Цветан Василев още през 2008 г., когато КТБ е сравнително по-непозната банка и не работи с дребни клиенти. Например, консултантска фирма на Марков внася в КТБ капитала си от 150 000 лева, което е огромна сума за уж дребна консултантска фирма.

Бившите контраразузнавачи, макар и пенсионери, имат силно влияние и върху други сфери в страната и досега

Драшков се води шеф на Националната футболна база в Бояна. А съпругата на Веселин Марков, след като дълги години ръководи Института по криминалистика на МВР, днес е служител по сигурността на информацията в Апелативния съд в София.

Поста си тя заема от момента, в който стъпва в длъжност кабинетът на Николай Денков. Именно тогава и самият Веселин Марков изплува от сенките и става съветник на премиера.

Заради всичко това няма и съмнение че семейство Маркови имат достъп до най-големите тайни на държавата.

Да не пропуснем, че Драшков и Марков от години са част от приятелско-професионалния кръг „Монтерей”, за който има сериозни подозрения, че след 1990 г. контролира съдбините на България. Нещо повече, Иван Драшков е сочен за един от наследниците на Любен Гоцев като шеф на митичния „Монтерей”.

Източник: Народ 

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара