„Да уловиш слънцето” в „Темата на NOVA”

Възможно ли е не просто да спестяваме от сметките за ток, но дори и да печелим от производството на собствена електроенергия? В „Темата на NOVA” журналистът Глория Николова и операторът Димитър Василев ще заведат зрителите там, където местните успяват сами да уловят слънцето и вятъра. 

Испания е сред страните, в които има все повече енергийни общности – над 400. Но освен за отопление и осветление в дома, повечето кооперативи осигуряват ток за училища, социални центрове и обществени институции, и то на по-ниска от средната цена. 

А докато в Европа броят на тези общности вече надхвърля 10 000, у нас все още има само една голяма – в Габрово. Екипът на NOVA проверява как работи тя, след като 73-мата участници вече са купили заедно 175 соларни панела и са ги поставили на покрива на регионалното депо за отпадъци. 

Как може да се споделя тази енергия и какви са пречките пред енергийните общности? Гледайте „Да уловиш слънцето” – в събота, след централните новини в 19:00.

Гледайте „Темата на NOVA“ - на 9 март, веднага след Новините на NOVA.

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара